Greenpeace: ‘Doorrekenen energiebeleid is cruciaal’

Greenpeace: ‘Doorrekenen energiebeleid is cruciaal’

4 mei 2016 – Op Energiepodium houdt Joris Wijnhoven van Greenpeace een pleidooi tegen ‘fact free politics’ en vóór het doorrekenen van verkiezingsprogramma’s. Zeker op het gebied van energie, om de ‘simplistische oplossingen te ontmaskeren’. 

Uit het bericht op Energiepodium
‘(…) Juist in ons drukke land, waarin gevochten wordt om elke meter natuur en open landschap, schone lucht en kwaliteit van leven, zou je zo precies mogelijk willen weten hoe gemaakte keuzes uitpakken. Als je die nuance niet wilt opzoeken, geef je ruim baan aan populisten.
Zeker in het debat over energie is het cruciaal dat politieke keuzes uitgebreid doorgerekend worden om simplistische oplossingen te ontmaskeren. Wie wind op zee te duur vindt, kan zijn klimaatdoelen wel op zijn buik schrijven. Wie nog gelooft in kernenergie, moet in zo’n doorrekening de rekening gepresenteerd krijgen. Idem voor zon-monomanen, die denken alle duurzame-energiedoelen met panelen te kunnen behalen. Lieden die denken weg te komen met lippendiensten aan het klimaatverdrag van Parijs, zonder de bijbehorende harde acties, kunnen alleen met een fatsoenlijke doorrekening ontmaskerd worden.
Zeker, wij zijn bij Greenpeace niet vies van een pakkende oneliners. Maar niemand kan ons betichten van fact free politics. Greenpeace werkt sinds jaar en dag met het door het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart doorgerekende Energy [R]evolution Scenario. Daarin maken we harde keuzes over verschillende energiebronnen, CO2-opslag, kernenergie en energiebesparing en laten we, voor iedereen controleerbaar, zien hoe onze ideeën uitpakken. Het lijkt me niet teveel gevraagd dat we van politieke partijen, die uiteindelijk de knopen doorhakken, hetzelfde verwachten. (…)’

Bronnen
Energiepodium, 28 april 2016: Geen fact free politics, doorrekenen die energiemodellen!

Cartoon: Greenpeace/Lucas

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.