Foto: Nicolas Chauveau / Greenpeace

Greenpeace-drone crasht tegen Franse kerncentrale

Un drone transformé en Superman et piloté par des militant-e-s de Greenpeace France a survolé la centrale de Bugey et s’est écrasé contre le mur de la piscine d’entreposage de combustible usé. Cette action démontre l’extrême vulnérabilité de ce bâtiment qui contient le plus de radioactivité dans une centrale nucléaire. (Bugey)

Vanochtend liet Greenpeace niet alleen een drone vliegen over de kerncentrale van Bugey, maar liet het dit toestel uiteindelijk ook crashen tegen de wand van het gebouwen waarin de gebruikte kernbrandstof wordt opgeslagen.

De kerncentrale van Bugey bevindt zich in de gemeente Saint-Vulbas, op de rechteroever van de Rhône, op 25 km van Lyon, 72 km van Grenoble en 75 km van Genève. Het terrein van de kerncentrale is officieel een no-fly-zone. De centrale van Bugey telt twee reactoren met een vermogen van 880 MW en twee van 910 MW. Ze zijn in 1979 en 1980 in gebruik genomen. Op de centrale werken, onderaannemers inbegrepen, ongeveer 1.800 mensen.

“Deze symbolische actie toont nog maar eens aan hoe slecht deze koelbassins met bestraalde kernbrandstof beveiligd zijn. Ze zijn makkelijk bereikbaar via de lucht en daardoor bijzonder kwetsbaar voor moedwillige aanvallen van buitenaf,” zegt Eloi Glorieux van Greenpeace België en voormalig groen parlementslid.

“De koelbassins voor gebruikte kernbrandstof zijn de gebouwen die de hoogste concentraties radioactiviteit bevatten van de nucleaire site. Nochtans worden er onvoldoende maatregelen genomen om ze te beveiligen,” aldus Glorieux. “Wat als dit geen drone was bestuurd door vreedzame activisten? EDF en Engie-Electrabel willen ons doen geloven dat deze installaties bestand zijn tegen een vliegtuigcrash. Maar dit is niet het geval. Deze installaties zijn gebouwd in de jaren zeventig. Er is toen geen rekening gehouden met de mogelijkheid van een terroristische aanval, waardoor de opslaggebouwen voor gebruikte kernbrandstof onvoldoende beschermd zijn,” onderstreept Glorieux.

Volgens hem kan enkel een passieve fysieke afscherming en een robuuste bunkering de kwetsbare gebouwen beveiligen. “EDF in Frankrijk en Engie-Electrabel in België mogen onze waarschuwingen niet langer negeren en moeten onmiddellijk starten met de broodnodige werkzaamheden voor de veiligheid van hun kerncentrales,” besluit hij.

Bezorgdheid in België

Op dinsdag 10 juli heropent de Belgische parlementaire subcommissie voor nucleaire veiligheid het debat over de kwetsbaarheid van de kerncentrales voor kwaadwillige aanslagen. Dit debat kwam er na een rapport dat Greenpeace in oktober vorig jaar publiceerde. De besloten hoorzittingen hierover vonden vorige maand in het parlement plaats. Dinsdag zal ook de bevoegde minister, Jan Jambon (N-VA) van binnenlandse zaken, aanwezig zijn.

“Hier moeten krachtige beslissingen genomen worden voor de beveiliging van de huidige installaties, en zeker voor de opslaggebouwen voor gebruikte kernbrandstof,” benadrukt Glorieux. “En een snelle kernuitstap is noodzakelijk,” springt hij op het stokpaardje van diverse milieubewegingen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Greenpeace-drone crasht tegen Franse kerncentrale”

Duurzame Brabanders|03.07.18|19:37

Dit was een echte drone actie. De centrale gebouwen kunnen daar tegen.
Luchthavens worden bevolkt door vakantievliegtuigen
Het wachten is nu op de eerste drone die een vliegtuigmotor in vliegt, om de CO2 uitstoot van die vlucht te voorkomen.
De vraag is wel of het niet goedkoper is voor luchtvaart maatschappijen om het zo ver te laten komen.
En zelf hun klanten te bewegen de helft van het aantal vliegvakanties te boeken, en dan 2 x langer weg te blijven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.