Greenpeace over terugtrekken Shell: ‘Waanzinnige overwinning’

Greenpeace noemt terugtrekken Shell 'waanzinnige overwinning'

28 september 2015 – Greenpeace Nederland noemt het terugtrekken van Shell uit Alaska een ‘waanzinnige overwinnig’: ‘People power!’  Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen is wat voorzichtiger in haar blijdschap.

Uit een bericht van Greenpeace
‘(…) People power! Want hoe je het ook wendt of keert: dit is een waanzinnige overwinning voor jou en alle anderen die geloofden dat we de strijd om de Noordpool konden winnen. Dit nieuws maakt duidelijk dat zelfs megamultinationals als Shell niet zo maar hun gang kunnen gaan, met milieuvervuiling en klimaatverandering als gevolg. Dit is people power op z’n best! Shell heeft vandaag aangekondigd ‘voor de voorzienbare toekomst’ te stoppen met olieboringen in het Noordpoolgebied. De resultaten van de proefboringen vallen tegen, de kosten zijn hoog (we told you so…) en de regelgeving in offshore Alaska is ‘onvoorspelbaar’. En er zijn bijna 7.5 miljoen mensen faliekant tegen Noordpoolboringen. Dat laatste is onze toevoeging. De Noorpool werd de gelopen jaren een icoon van de milieu- en klimaatbeweging. Een van de laatste stukken ongerepte natuur op aarde, bedreigd door precies die bedrijven die ervoor zorgen dat het poolijs smelt. Van Seattle tot Groningen, van Vancouver tot Nigeria: overal kwamen mensen in actie tegen Shell en vóór bescherming van de Noordpool.
Het ene na het andere oliebedrijf verklaarde Noordpoolboringen taboe. Op dit moment is alleen het Russische Gazprom nog actief in het kwetsbare gebied.
Dit heuglijke nieuws komt in een iconisch jaar voor het klimaat. Eind november komen wereldleiders in Parijs samen om een klimaatdeal te sluiten. Dat we bewezen en onbewezen voorraden olie en kolen in de grond moeten laten zitten, is voor wetenschappers een uitgemaakte zaak. (…)’

Tegenover de NOS laat Faiza Oulahsen van Greenpeace Nederland zich voorzichtiger uit dan de Greenpeace-website.

150928-OulahsenUit het bericht van de NOS
‘(…) Greenpeace is “voorzichtig blij” met het besluit van oliemaatschappij Shell om te stoppen met boren in Alaska. “Ik wist even niet wat ik hoorde”, zegt milieu-activiste Faizah Oulahsen. “Als dit besluit voor de lange termijn geldt, dan is dit winst voor het Noordpool-gebied.” (…) Volgens Oulahsen heeft het besluit te maken met de toenemende druk op Shell. Zij denkt dat de protesten van Amerikaanse politici, milieuorganisaties en aandeelhouders ertoe hebben geleid dat het bedrijf stopt met de omstreden boringen. (…) Greenpeace is er niet helemaal gerust op dat Shell volledig stopt met de operatie in het Noordpoolgebied. “Als ze permanent uit het gebied blijven, dan hebben we de slag gewonnen”, zegt Oulahsen. (…)’

Op de internationale website van Greenpeace staat nog geen reactie.

Bronnen
Greenpeace Nederland, 28 september 2015: Shell stopt met boren in Noordpoolgebied
NOS, 28 september 2015: Greenpeace ‘voorzichtig blij’ met besluit Shell
Illustratie website Greenpeace
Foto Faizah Oulahsen: Greenpeace

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.