‘Groei zonnepanelen lijkt niet meer te stuiten’

27 juli 2015 – De dagblad BN De Stem heeft de groei van het aantal zonnepanelen op een rij gezet: in twee jaar een ruime verdubbeling. ‘De groei lijkt niet meer te stuiten’, concludeert de krant.

Uit het bericht van BN De Stem
‘(…) Bij 250.000 huishoudens komt de stroom inmiddels van het dak in plaats van via de meter. Het aantal verkochte zonnepanelen groeit nog harder, omdat huishoudens steeds meer zonnepanelen op hun dak plaatsen.
De consument heeft het zonnepaneel ontdekt. Bij netbedrijven Enexis, Alliander en Stedin, goed voor 7,7 miljoen aansluitingen, krijgen ze dagelijks nieuwe meldingen van mensen die zelf stroom willen opwekken.
„Bij ons is het de in twee jaar gegroeid van 25.000 tot 53.000 aansluitingen”, zegt een woordvoerder van Stedin. Bij Alliander, van 36.000 aansluitingen in 2013 tot 88.000 verdubbelde het aantal ook ruimschoots. En Enexis zit inmiddels „tegen de 100.000 aansluitingen”, meldt het netbedrijf.
De groei zal voorlopig doorzetten is de verwachting „Onze klanten kiezen steeds bewuster voor duurzame energie”, zegt Judith Koole, directeur Klant & Markt bij Stedin. „Het aandeel zonnestroom op onze netten zal naar verwachting de komende decennia dan ook fors verder groeien.” En goed voorbeeld doet goed volgen, merken ze bij Enexis. „Mensen zien het bij de buren en dan willen ze niet achterblijven.” (…)’

De kwaliteit van de geplaatste panelen wordt ook steeds beter. Stedin ziet dat er steeds meer stroom (gemiddeld 70% van de opbrengst van de zonnepanelen) wordt teruggeleverd aan het net. De teruglevering leveret geen problemen op; daarvoor gaat het nog geleidelijk genoeg.

Natuur & Milieu (N&M) verklaart de toegenomen belangstelling tegenover BNM De Stem vooral met de toegenomen kwaliteit: ‘„Het rendement op zonnepanelen is met zo’n 17% uitzonderlijk hoog. Een uitstekend moment om nu zonnepanelen aan te schaffen”, aldus Olof van der Gaag, directeur Campagnes bij Natuur & Milieu. Ze worden niet alleen steeds beter, de zonnepanelen zijn ook nog eens spectaculair in prijs gedaald de afgelopen jaren. Ze liggen nu zelfs bij de Ikea. Dat betekent dat de aanschaf nu veel sneller wordt terugverdiend en dus veel sneller geld oplevert.’

 

Bronnen
BN De Stem, 25 juli 2015: Groei zonnepanelen lijkt niet meer te stuiten (via Blendle)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.