‘Groene stroom vaak al goedkoper dan grijs’

8 juni 2016 – De energieleveranciers slagen er vaak al in groene stroom goedkoper aan te bieden dan grijs. Dat is belangrijk, want bij de keuze voor groen of grijs is de prijs meestal doorslaggevend. Inmiddels kiest al 65% voor groen. Aldus een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise.

De Zeeuwen blijken de groenste overstappers van Nederland te zijn.

Uit het bericht van Pricewise
‘(…) Groene stroom is vooral populair onder inwoners van Zeeland (71,8%) en Limburg (69,3%). Friezen (59,5%) scoren wat dat aangaat het laagst. Dit blijkt uit een analyse van de overstappers bij vergelijkingssite Pricewise.nl in 2015. Op verzoek van BNR Nieuwsradio bestudeerde het in Amsterdam gevestigde internetbedrijf honderdduizenden orders van consumenten, die sinds 2010 via Pricewise switchten van leverancier.

65,5% kiest voor groen
Volgens consumentenwaakhond ACM gebruikt nu ruim 64% van de Nederlandse huishoudens groene stroom. “Gemiddeld genomen over alle twaalf provincies koos ruim 65,5% van onze klanten voor elektriciteit met een groen stroometiket. We lopen dus vooruit op de landelijke trend. Ik verwacht dat de vergroening van Nederland gestaag zal doorzetten. Steeds meer leveranciers leveren groene energie, ook vaker uit Nederland,” aldus directeur Hans de Kok van Pricewise, de grootste energievergelijker van Nederland. (…)

Prijs blijft leidend

(…) “Prijs blijft nog altijd leidend in de keuze van consumenten voor hun energiecontract. Prijsvechters zoals energiedirect.nl, die in die 2014-2015 periode vaak de eerste plaatsen op de lijsten van de Pricewise-vergelijkingssite bezetten met scherp geprijsde aanbiedingen, scoorden daarom relatief goed. Ook met stroom zonder groen etiket. De keuzes die mensen maken bij een prijsvergelijker zijn doorgaans prijsgedreven, maar in toenemende mate spelen factoren als service en verduurzaming een belangrijke rol,” ziet De Kok.

Groen zelfs goedkoper
“Tegenwoordig zien we dat (nieuwe) energieleveranciers zoals Qurrent, Vandebron en Pure Energie er ook in slagen concurrerend te zijn met stroom o.b.v. een stroometiket uit eigen land, waar eerder Greenchoice en Eneco al op vooruitliepen. Ook gevestigde namen als Nuon, Essent en NLE bieden groen uit Nederland aan, soms zelfs goedkoper dan grijze stroom,” aldus De Kok. (…)

Stad Utrecht op 1
Van de vijf grootste steden is Utrecht met 80,4% koploper, als het om de keuze voor duurzame elektriciteit gaat. Gevolgd door Eindhoven (77,1%), Den Haag (76,9%) en Amsterdam (76,0%). Rotterdam sluit de top 5 met 74,8%. Het beeld in de stad Utrecht bevestigt dat welgestelden meer budget en oog hebben voor het milieu: in de inkomenscategorie tot 1.500 euro kiest 70,1% groen, in de categorie meer dan 5.500 euro is dat liefst 90,9%. In de leeftijdscategorie tot 25 jaar heeft 71,3% groene stroom, bij 65-plus is dat 88,7%. (…)

 

Recordhoeveelheid
Vorig jaar namen huishoudens en bedrijven een recordhoeveelheid stroom met een groen etiket af, meldt Certiq – de instelling die groene stroom certificeert: 12% meer dan in 2014. 30% daarvan werd geproduceerd in Nederland. Dat is mede te danken aan de grootschalige wind- en zonne-parken, die meer en meer uit de grond worden gestampt. Maar ook door een toenemend aantal particulieren dat zonnepalen op hun daken liet monteren.

Afvalverbranding
Groene stroom is elektriciteit die wordt opgewekt uit energiebronnen die als duurzaam bestempeld worden, zoals windturbines (molens) en zonnepanelen. De elektriciteit die wordt gewonnen bij afvalverbrandingsinstallaties is minder groen, omdat er ook schaarse grondstoffen en fossiele restproducten in zitten. Het verbranden van biomassa (snoeiafval en afvalhout) gaat door voor groen, maar daar is niet altijd consensus over. Er worden in Canada bomen gekapt en vermalen om hier in Nederland te worden verstookt. Het transport naar ons land is dus (ook) milieubelastend. Stroom genereren of besparen uit aardwarmte wordt in ons land nauwelijks toegepast. Net zo min als golfslagenergie en getijdenenergie. Alhoewel van deze laatste recentelijk in de Oosterscheldekering een nieuwe centrale is geplaatst. (…)’

 

Bronnen
Pricewise, 8 juni 2016: Onderzoek: Zeeuwen zijn groenste overstappers van Nederland
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.