Groningen claimt geld én werk

21 april 2017Voor de Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, is de formatie het moment voor Den Haag ‘om van de rottigheid van de gaswinning in Groningen op een acceptabele manier af te komen’. Hij claimt geld én banen voor Groningen.

Het Dagblad van het Noorden had gisteren een interview met Paas.
Uit het interview
‘(…) Volgens Paas heeft Groningen recht van spreken als het een benodigd deel van de aardgasbaten claimt. Groningen is de provincie waar voor de rest van Nederland turf is gewonnen. De provincie die beroemd is geworden, omdat daar toevallig de grootste aardgasbel onder zat. Dat leverde 260 miljard euro op, één complete jaarlijkse rijksbegroting.

U zegt vaak dat er ook kansen liggen.
„De komende dertig jaar worden honderden miljarden gestoken in de energietransitie. We zouden in de toekomst de duurzame energieleverancier in Nederland willen zijn. Dat geeft werk voor enorm veel mensen. Problemen met werkloosheid zijn hier al sinds mensenheugenis. Ik realiseer me dat ik ambities formuleer op een terrein waar al mijn voorgangers hun tanden op hebben stukgebeten. We zijn aan onze stand verplicht om er voor te vechten anders zijn we geen knip voor de neus waard.” (…)
„Dit is het moment voor Den Haag om van de rottigheid van de gaswinning in Groningen op een acceptabele manier af te komen. Als we dat niet regelen heeft de volgende minister van Economische Zaken net zo weinig mogelijkheden dan de huidige om de ereschuld in te lossen. We willen dat Groningen sterker wordt dan het was. De gaswinning moet zo in elkaar zitten dat het de Groningers kan bevallen. Daar zitten we nog heel ver van af.” (…)

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 20 april 2017: ‘Nu van de rottigheid afkomen’ (via Blendle)
Foto: provincie Groningen

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.