Groningen: ‘Wij zijn slechts figurant in het gasdebat’

14 september 2016Het Dagblad van het Noorden heeft vandaag een tamelijk moedeloos gestemd commentaar vooraf op het gasdebat in de Tweede Kamer. ‘Groningen is figurant.’ ‘Het gaat vandaag vooral over bijzaken.’

Uit het commentaar van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Ook Kamerleden hebben hun agenda. Zeker, ze zullen vandaag de trom duchtig roeren, Kamp verketteren en de arme Groningers beklagen in hun door bevingen ontzette woningen in een provincie waar het vertrouwen al zo lang zoek is. Er zullen harde woorden vallen over het gedrag van de NAM, het moeizame getouwtrek van Hans Alders, het weerbarstige schadeherstel en de vastgelopen versterking van woningen.

Bepalend voor de speelruimte van een Kamerlid is de positie van de partij, in de oppositie of de coalitie. Van de regeringspartijen wordt niet verwacht dat die morrelen aan de hoeveelheid aardgas die Kamp wil winnen: 24 miljard kuub. Die gasbel is immers goedgekeurd door Staatstoezicht op de Mijnen en zelfs de NAM gaat er morrend mee akkoord.

Dus gaat het vandaag vooral over bijzaken. Zoals het knabbelen aan de duur van het winningsbesluit van Kamp, dat de minister een looptijd van vijf jaar wil geven. De stikstoffabriek in Zuidbroek, die ineens niet meer nodig is. En natuurlijk gaat het over het leed van coördinator Alders, die geen strepen heeft en veel te weinig geld.

In de Kamer wordt al volop vooruitgekeken naar de verkiezingen van maart volgend jaar. Die bieden partijen nieuwe kansen, maar tegelijk beperkt dat ook hun speelruimte. Bijvoorbeeld om dingen te beloven die straks niet haalbaar blijken.

Alom is de verwachting in Den Haag dat pas volgend jaar, na de stembusgang en de installatie van een nieuw kabinet en een kersverse bewindsman van EZ, spijkers met koppen worden geslagen over het hoofdpijndossier Groningen. (…)’

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 14 september 2016: Groningen is figurant in het gasdebat (via Blenle)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.