Groningers volgen gasdebat op camping naast boorlocatie

30 juni 2015 – Morgen debatteert de Tweede Kamer over het gaswinningsbesluit. Een grote groep Groningers zal het debat volgens via een groot scherm op een camping naast boorlocatie Saaksum.

Persbericht van Milieudefensie
Als op woensdag 1 juli in Den Haag de Tweede Kamer debatteert over het gaswinningsbesluit van Minister Kamp zal een grote groep Groningers het debat volgen en becommentariëren op Camping de Roode Haan in Saaksum. Op een groot scherm zal het debat live gestreamd worden. In de pauzes is er discussie en duiding van het debat. Ook wordt er een bezoek gebracht aan de informatiebijeenkomst van de NAM over nieuwe gasboringen op de boorlocatie pal naast de camping (1).

Gaskraan moet verder dicht
Afgelopen week maakte Minister Kamp bekend dat hij in 2015 in totaal 30 miljard kuub gas wil winnen. Volgens Milieudefensie en de Groninger Bodem Beweging moet de gaswinning veel verder worden teruggeschroefd om de veiligheid van de Groningers te garanderen. Voor de leveringszekerheid is 21 miljard kuub gas voldoende (2). Ook Staatstoezicht op de Mijnen geeft in haar advies aan dat het terugdraaien van de gaswinning naar 30 miljard kuub amper effect heeft op het aardbevingsrisico (3). Milieudefensie en de Groninger Bodem Beweging vinden dat de gaskraan zo snel mogelijk nog veel verder dicht moet – wat kan door in te zetten op flinke besparingen in de gasconsumptie! – en dat er op dit moment zeker niet gestart moet worden met het boren op nieuwe locaties.

NAM boort gewoon door
De NAM wil dat wel: zij willen onder andere in in de Groningse dorpen Blijham en Saaksum op korte termijn starten met boren. Bij deze gaswinning moet ook gefrackt worden, een technologie die vanwege schaliegas in opspraak is gekomen. In Blijham hebben op 13 juni 2015 zo’n 200 mensen de boorlocatie omsingelt uit protest tegen de boringen. Vanaf 29 juni start de NAM de werkzaamheden op deze locatie, ondanks protest van inwoners, gemeente en provincie. De Tweede Kamer spreekt de dag na het gasdebat over Groningen over deze nieuwe boringen (4). Milieudefensie roept de Kamer op een moratorium af te kondigen op nieuwe boringen in afwachting van de wijziging van de Mijnbouwwet waarin veiligheid, milieu en inspraak van overheden en omwonenden veel beter geregeld is (5).

NAM informeert inwoners van Saaksum over boringen
Camping de Roode Haan in Saaksum ligt pal naast de nieuwe boorlocatie waar de NAM op korte termijn wil gaan boren. Om de bewoners van de regio te informeren organiseert de NAM op hetzelfde moment als het gasdebat een informatiebijeenkomst. Indien mogelijk zullen de de Groningers tijdens de pauze in het gasdebat van de camping naar de NAM informatiebijeenkomst gaan om de NAM vragen te stellen over de boringen.

Meer informatie
Camping de Roode Haan, Roodehaansterweg 9, 9963 TC Warfhuizen (Saaksum)
15:00 uur tot einde gasdebat – Let op!: het gasdebat start volgens het conceptschema om 15:30, deze tijd kan nog wijzigingen, hou www.tweedekamer.nl in de gaten voor de laatste updates

NAM informatiebijeenkomt van 16.00 tot 20.00 uur – Roodehaansterweg (nabij de brug)

(1) De NAM organiseert van 16:00 – 20:00 uur een inloopsessie in een tent bij de locatie aan de Roodehaansterweg (nabij de brug)

(2) Uitgaande van scenario 22, 23 en 24 (zoals geadviseerd in de Kamerbrief van 9 februari 2015) in het rapport Mogelijkheden kwaliteitsconversie en gevolgen voor de leveringszekerheid Resultaten onderzoek 7, Gasunie Transport Services B.V.,
Case 22 t/m 24 gaat uit van 24, 27 en 33 miljard m3 voor een warme, gemiddelde en koude winter. Minister Kamp doet de aanname dat de winter van 2015 extreem koud zal zijn, wat onnodig is aangezien de eerste helft van 2015 extreem warm was, en trekt daar 3 miljard kuub vanaf omdat dit uit de gasopslag gehaald kan worden. Wij pleiten voor de aanname van een warme winter en ontrekking van 3 miljard kuub uit de gasopslag: 24-3=21 miljard kuub.

(3) In het rapport Seismisch risico Groningveld van Staatstoezicht op de Mijnen van juni 2015 staat de volgende passage: “Alleen een productieniveau dat aanmerkelijk lager ligt dan 33 miljard Nm 3 /jaar leidt, in combinatie met versterking van gebouwen, tot een substantiële verdere verlaging van hetseismisch risico”.

(4) Op 2 juli vindt van 14:00 uur tot 17:00 uur in de Tweede Kamer het AO Energie en SDE+ plaats waar onder andere zal worden gesproken over de gasboringen op Terschelling en de onrust rondom nieuwe gasboringen in Blijham, Saaksum en andere plaatsen in Nederland

(5) De voorgenomen wijzigingen van de Mijnbouwwet zijn recent ter inzage gelegd

 

Bronnen
Persbericht Milieudefensie, 26 juni 2015: Groningers volgen gasdebat Tweede Kamer naast nieuwe boorlocatie Saaksum

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.