Groot-Brittannië stopt overheidssteun voor CCS

Groot-Brittannië stopt overheidssteun voor CCS

18 december 2015 – Groot-Brittannië stopt na tien jaar volledig met overheidssteun voor CO2-afvang en -opslag (CCS). Een fonds van € 1,4 mrd is zonder opgaaf van redenen ‘niet langer beschikbaar‘.

Volgens Energie Actueel (een website van Energie-Nederland, de belangenbehartiger van energiebedrijven) betekent het de dood van CCS in Groot-Brittannië, ‘want zonder overheidssteun zal geen investeerder zijn vingers willen branden aan dure demonstratieprojecten op commerciële schaal’.

Uit het bericht van Energie Actueel
‘(…) Volgens het VN-klimaatpanel is CCS van essentieel belang om verdere temperatuurstijging te beperken. Zonder koolstofopvang zal het veel duurder zijn om de gewenste reductie in CO2-emissies te realiseren. Ook in de scenario’s van het Internationaal Energie Agentschap speelt CCS een belangrijke rol. Het besluit om de geldkraan dicht te draaien voor zo’n belangrijke  technologie kan op de Britse eilanden dan ook op weinig begrip rekenen.
Werkgeversorganisatie EEF noemt het niet in het belang van de Britse economie of van de energieconsumenten. “CCS heeft de potentie om de kosten van decarbonisatie van de Britse economie te halveren”, aldus de organisatie. Anderen denken dat het zonder CCS vrijwel onmogelijk zal zijn om de klimaatdoelstelling voor 2050 (80% minder CO2-uitstoot) te halen. Ook de timing wekte wrevel op: de aankondiging werd gedaan vlak voor de klimaatconferentie in Parijs en dat gaf geen goed signaal af. Bovendien kwam het besluit volledig uit de lucht vallen en ondermijnt daardoor het investeerdersvertrouwen in het Britse energiebeleid, dat door allerlei recente zwenkingen toch al laag is. “Vlak voor het eind van een competitie van vier jaar de doelpalen verzetten, is een schokkende manier van zakendoen”, aldus de Britse CCS Associatie. (…)’

 

Bronnen
Energie Actueel, 17 december 2015: Londen schrapt financiering CCS
CCS Association, 25 november 2015: Dark Day for CCS as Government Scraps £1bn for the CCS Competition
Foto: Nederlandse testinstallatie CO2-afvang (foto: Fluxenergie/© Paul Tolenaar)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.