foto: Groningen Seaports

Grootschalige zonneparken van noord tot zuid

Zonneparken overzicht in Delfzijl

De aanleg van zonneparken lijkt vandaag in Nederland in een stroomversnelling te zitten. Diverse initiatiefnemers pakken zelfs uit met zonneparken die op één of andere manier of in hun regio de grootste zijn. Dikwijls bevindt zo’n zonnepark zich bovenop een voormalige stortplaats.

In Delfzijl en in de nabijgelegen Eemshaven in het noorden van de provincie Groningen werkt havenbedrijf Groningen Seaports samen met een aantal van zijn klanten en met ontwikkelaars om in de komende jaren zonneparken met een gezamenlijk piekvermogen van meer dan 100 megawattpiek (MWp) te bouwen. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van ruim 28.000 huishoudens.

In de totaal zijn daar nu acht zonneprojecten in ontwikkeling of gebouwd, vier in het Eemshavengebied en vier in de zone Oosterhorn. Voor de projecten op Slibdepot Heveskeslaan en Valgenweg is deze week een intentieovereenkomst getekend. Groningen Seaports zal op beide terreinen zonneparken ontwikkelen samen met Eneco, Wirsol en een samenwerkingsverband van Natuur en Milieufederatie Groningen, de Groninger Energiekoepel en Grunneger Power. Ze zijn van plan hiervoor komend voorjaar een SDE+-subsidie aan te vragen.

In Delfzijl is er al het grootschalig zonnepark Sunport, gebouwd door Wirsol, met 30 MWp het op een na grootste zonnepark van Nederland. En vandaag bouwt Solarfields een zonnepark van 7,4 MWp op het slibdepot Geefsweer van Groningen Seaports. Na afloop van die werken begint het aan de bouw van een zonnepark op de dijk bij binnenkomst in de Eemshaven. Verder zijn er op diverse terreinen in de Eemshaven ontwikkelplannen voor nieuwe zonneparken. In sommige projecten doet Groningen Seaports als ontwikkelaar mee, in andere gevallen is de rol van het havenbedrijf minimaal.

De zonneparken worden gebouwd op industriële gronden en op voormalige depots. De toenemende ontwikkeling van zonne-energie past in de landelijke energietransitie en sluit volledig aan op de havenvisie 2030 van Groningen Seaports die gericht is op groene groei van het havengebied. De stroom wordt gebruikt om lokale bedrijven te vergroenen en nieuwe bedrijven aan te trekken. Dankzij de beschikbaarheid van de hernieuwbare energie kunnen bedrijven hun CO2-emissies verkleinen. Op deze manier neemt Google stroom af van zonnepark Sunport.

Grootste zonnepark van Nederlands Limburg

Op een voormalige stortplaats van DSM op het Chemelot-terrein in Geleen is dit najaar de bouw gestart van het grootste industriële zonnepark van Limburg. Zonnepark Louisegroeve moet de capaciteit krijgen om groene stroom te leveren goed voor het verbruik van circa duizend huishoudens. Het zal bij voltooiing vooralsnog de grootste solar installatie van Nederlands Limburg zijn, met een oppervlakte van 5,7 hectare en 10.573 zonnepanelen.

Louisegroeve is een initiatief van zonneparkuitbater Naga Solar, DSM en chemisch industrieterrein Chemelot, waar ongeveer 20% van de chemische industrie van Nederland is gevestigd.

Naga Solar verzorgt de investering in het zonnepark en de infrastructuur, de bouw en het beheer van het park. Chemelot coördineert de verdere uitrol en draagt zorg voor het efficiënt verloop van de bouwwerken.
DSM stelt de grond beschikbaar en rust de zonnepanelen uit met zijn laatste technologische innovaties, zoals coatings en backsheets die het rendement van de modules verhogen. De hier gekozen modules zijn afkomstig van Tata Power Solar. Deze wil deze installatie de komende jaren gebruiken als proefinstallatie om de resultaten van toegepaste technische innovaties te evalueren. Naga bevestigt de modules op een speciaal daarvoor ontwikkeld ballastsysteem zodat de ondergrond van het zonnepark, de voormalige deponie, ongewijzigd en afgesloten

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.