foto: Eneco

Grootste batterij van Europa neemt rol op reserve-energiemarkt op

Batterij Jardelund.

De grootste batterij van Europa, EnspireME, is klaar om reservecapaciteit te leveren aan het Europese elektriciteitsnet. De batterij bevindt zich in het Noord-Duitse Jardelund en werd in ongeveer acht maanden gebouwd. Vandaag hebben de co-eigenaren Eneco en Mitsubishi haar officieel in gebruik genomen.

EnspireME heeft een vermogen van 48 MW en bevat zo’n 10.000 lithium-ion accu’s, genoeg om de stroom vergelijkbaar met het verbruik van ruim 5.300 Duitse huishoudens gedurende één etmaal op te slaan.

In eerste instantie wordt de batterij ingezet op de primaire reservemarkt. Op deze markt kopen Europese netbeheerders reservecapaciteit in die ze nodig hebben om de noodzakelijke 50 Hertz-frequentie op het elektriciteitsnet te garanderen. De batterij kan deze rol als primaire reserve overnemen van kolen- en gascentrales en draagt daarmee bij aan de verdere verduurzaming van het energiesysteem. De batterij biedt zich vanaf deze week mee aan op de wekelijkse veiling van primair reservevermogen.

Onderzoek opslag lokale windenergie

Eneco en Mitsubishi Corporation onderzoeken, met steun van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, ook hoe lokale windparken aangesloten kunnen worden op de batterij. Bij overproductie door lokale windparken of een overbelasting van het elektriciteitsnet, kan de windenergie dan tijdelijk in een deel van de batterij worden opgeslagen. Daarmee kan voorkomen worden dat een eigenaar zijn windmolens moet uitschakelen op verzoek van de lokale netbeheerder.

Tijdens de openingsceremonie werd ook de uitslag van de namenwedstrijd bekend gemaakt. Inwoners van Jardelund en het nabije Böxlund mochten suggesties voor de nieuwe naam van de batterij insturen. De inzending van de zevenjarige Martha Clausen, Speicher Energie aus der Natur, of SEnNa, kwam daarbij als winnaar uit de bus.

Over EnspireME/SEnNa

Vermogen: 48 MW
Opslagvermogen: >50 MWh
Type batterijen: lithium-ion
Afmetingen totaal: 100 X 30 meter
Afmetingen loods: 70 x 12 meter

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.