beeld: Eneco

Grootste warmtepomp van Nederland gaat restwarmte Utrechtse vaatwas benutten

Utrecht krijgt de grootste warmtepomp van Nederland. Energiebedrijf Eneco en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend. De pomp krijgt een plaats op het terrein van de rioolwaterzuivering van De Stichtse Rijnlanden in Utrecht.

Eneco en het hoogheemraadschap zullen de warmtepomp samen ontwikkelen. Ze krijgt een vermogen van 25 megawatt. Bij haar ingebruikname, voorzien in 2021, zal ze ongeveer 10% invullen van de warmtevraag aan het Utrechtse stadswarmtenet.

“Warm kraanwater, water van de vaatwasser en water van de douche maken het afvalwater dat bij ons binnenkomt warm,” legt Constantijn Jansen op de Haar, hoogheemraad bij de Stichtse Rijnlanden, uit. “Het gezuiverde afvalwater heeft daardoor zelfs in een koude winter nog een temperatuur van 12 graden. Die warmte vloeit nu weg. Doordat wij een stuk van ons terrein ter beschikking te stellen, kan Eneco dicht bij de bron een warmtepomp bouwen. Zo gaat zo min mogelijk warmte verloren en kan deze restwarmte gebruikt worden om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de omgeving.”

“Bedrijven en publieke instellingen spelen beiden een belangrijke rol in het verduurzamen van Nederland,” zegt Eneco-directeur Michiel van den Berg. “Alleen door samenwerking wordt de energietransitie een succes. Dit is daarvan een mooi voorbeeld. Het gebruik van de restwarmte uit het gezuiverde afvalwater brengt ons weer een stap dichter bij een volledig duurzame warmtevoorziening in Utrecht.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.