‘Alle door grote hagelstenen getroffen zonnepanelen kapot’

20 juli 2016De hagelbuien van eind juni hebben aan getroffen zonnepanelen veel meer schade veroorzaakt, dan eerst werd gedacht. Alle in Noord-Limburg en Oost-Brabant getroffen panelen zijn kapot.

Dat concludeert het bedrijf Solar Tester dat de schade heeft onderzocht. Solar Magazine bericht erover.
Uit het bericht van Solar Magazine
‘(…) Volgens Elbert-Jan Achterberg van Solar Tester zijn alle zonnepanelen die door grote hagelstenen zijn getroffen waarschijnlijk kapot ook als er niets aan te zien is. Achterberg: ‘Zonnepanelen zijn niet ontworpen om dergelijke hagelbuien te doorstaan. Bij de typecertificering van zonnepanelen wordt wel een hageltest gedaan maar bij deze test worden ijsballetjes van 25 millimeter doorsnede gebruikt. De hagelstenen van 23 juni vielen waren meer dan twee keer zo groot. De inslag van een steen van 50 millimeter heeft 20 tot 30 keer meer energie dan in de hageltest. Wanneer een dergelijke steen een zonnepaneel raakt wordt de klap door het glas aan de cellen doorgegeven en zullen de cellen versplinteren . (…)
In informele gesprekken hebben verschillende verzekeraars in Nederland aangegeven de schade te zullen vergoeden wanneer door onderzoek aannemelijk kan worden gemaakt dat de schade door hagel is ontstaan. (…)’

Bronnen
Solar Magazine, 18 juli 2016: Eerste onderzoek Solar Tester: ‘Alle door grote hagelstenen getroffen zonnepanelen kapot’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.