Haalbaarheid McKinsey-plan – De Volkskrant gelooft er niks van

Haalbaarheid McKinsey-plan – De Volkskrant gelooft er niks van

19 september 2016Hoe noodzakelijk ook, de Volkskrant gelooft er niks van dat het McKinsey-plan haalbaar is. Gevestigde belangen zullen dwars gaan liggen, voorspelt Bert Wagendorp in een commentaar.

Uit de column van Bert Wagendorp, afgelopen zaterdag:
‘(…) Volgens de onderzoekers [van McKinsey] staat Nederland voor ‘de ingrijpendste transformatie uit de historie’. Dat krijg je ervan als je decennialang maar een beetje hebt lopen aankloten: dan moet alles ineens in een noodtempo. Maar het mooie van het McKinsey-rapport is de optimistische toon: het kan. Het kost twintig jaar lang 10 miljard per jaar en dan halen we de 80 procent reductie. Voor 15 miljard per jaar zitten we in 2050 zelfs op 95 procent. (…)
Er moeten 63 miljoen zonnepanelen bij, een oppervlak van 120 vierkante kilometer, eenderde van al onze daken. In de Noordzee dienen er nog 47 offshore-windparken te worden gebouwd, per jaar moeten er 400 duizend vervuilende personenauto’s worden vervangen door elektrische, alle vrachtwagens moeten gaan rijden op waterstof en alle huizen moeten geothermisch of met biogas worden verwarmd – voor zover dat althans nog nodig is, met de stijgende buitentemperaturen en de superieure isolatie.
U zult, sceptisch geworden door het verleden, misschien zeggen: dat kan niet; maar het kan dus wel, volgens McKinsey. Er zijn ook grote voordelen aan verbonden: tienduizenden banen, krachtige innovatie waardoor Nederland wereldleider wordt op diverse hoogtechnologische terreinen, een betere handelsbalans en economische groei. (…)
Het moet dus alleen nog even gebeuren. Vorig jaar moest de rechter eraan te pas komen om de regering ertoe te bewegen een beetje vaart te zetten achter de CO2-reductie. De staat ging tegen dat vonnis in beroep. Voorlopig sukkelt Nederland nog ergens in de Europese achterhoede.
Je zou zeggen: er kleven louter voordelen aan de transformatie naar een schonere, energie-efficiënte en innovatieve samenleving. Maar transformaties vormen een risico voor gevestigde belangen: die gaan dwarsliggen. Die tegenwerking overwinnen is moeilijker dan het bouwen van vijftig windmolenparken, de elektrificatie van de binnenvaart en het beleggen van alle daken met zonnepanelen bij elkaar. (…)’

 

 

Bronnen
De Volkskrant, 17 september 2016: Het magische 2050 (via Blendle)
Illustratie TenneT/logo McKinsey

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.