Handel in emissierechten of koolstofbelasting?

Handel in emissierechten of koolstofbelasting?

22 oktober 2015 – Coby van der Linde (Clingendael) ziet dat het vertrouwen in emissiehandelssystemen  niet groot meer is en dat steeds vaker de voorkeur uitgaat naar een systeem van koolstofbelasting.

Maar is nog wel verdeeldheid. China begint met een handelssysteem voor CO2-uitstootrechten, terwijl het IMF nu ronduit kiest voor koolstofbelasting.
Coby van der Linde (hoofd van het Clingendael International Energy Programme en hoogleraar Geopolitiek en Energiemanagement aan de Rijksuniversiteit Groningen) schrijft erover in haar column voor Energie Actueel (een uitgave van Energie-Nederland,  de brancheorganisatie van energiebedrijven).

Uit de column van Coby van der Linde
‘(…) Het geloof in de werking van emissiehandelssystemen is niet groot, althans niet als oplossing voor de meeste landen en misschien ook in het licht van de komende twintig jaar als periode waarin belangrijke omslagpunten moeten worden bereikt. Het voordeel van zo’n handelssysteem is dat de emissies geleidelijk omlaag worden gebracht naar een bepaald doel. Het nadeel is dat niet alle sectoren er politiek gemakkelijk in kunnen worden ondergebracht en prijzen van emissierechten ook kunnen kelderen in een recessie. China heeft juist aangekondigd te willen beginnen met een dergelijk systeem, maar het IMF is nu een verklaard voorstander van een belasting. Het moet duidelijkheid scheppen voor investeerders, zo is de redenering, en geeft de overheden de verantwoordelijkheid de externe kosten te beprijzen. Zeker nu de prijzen van kolen, olie en gas laag zijn op internationale markten (…) bestaat er een uitgelezen kans om de externe kosten te berekenen zonder consumenten al te zeer te raken. De prijsdalingen van kolen, olie en gas worden dan niet meer aan de consument doorgegeven, maar (waarschijnlijk) deels door de overheden geïnd. (…)’

 

Bronnen
Energie Actueel, 15 oktober 2015: ‘Van Lima naar Parijs’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.