foto: Havenbedrijf Antwerpen

Havenbedrijf Antwerpen plaatst hydroturbine op zeesluis

De haven van Antwerpen heeft afgelopen week een hydroturbine doen plaatsen in de Kallosluis, een van de zeven zeesluizen in deze haven. Daarmee wil ze het opwekken van elektriciteit uit de waterstroom van sluizen testen.

Het autonome havenbedrijf van Antwerpen heeft van de overgang naar een circulaire en koolstofarme economie een strategische prioriteit gemaakt. Het havenbestuur koestert de ambitie om met behulp van deze vooruitstrevende techniek alle sluizen in de haven op termijn energieneutraal te maken.

In de Antwerpse zeesluizen wordt dagelijks een grote hoeveelheid water versast. Om met deze waterstroom in de Kallosluis elektriciteit op te wekken heeft het havenbedrijf er een hydroturbine met een theoretisch vermogen van 100 kilowatt geplaatst. Het Vlaamse mechanisch constructiebedrijf De Meyer en het Nederlandse Water2Energy ontwikkelden een turbineconcept dat optimaal is afgestemd op de specifieke omgevingsomstandigheden. Bij dit ontwikkelingstraject kon het bedrijf beroep doen op innovatiesteun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio). De Meyer stond daarna ook in voor de bouw en de installatie van de waterturbine.

“De turbine heeft een verticale as van 15 meter lang die in een waterafvoerkanaal werd geplaatst en daar gebruikt maakt van de kracht van de waterstroom om energie op te wekken,” legt onderhoudsingenieur Matthias Lootens (Havenbedrijf Antwerpen) uit. “Het is de eerste keer dat een dergelijk systeem wordt geïmplementeerd op een zeesluis. Waterstroming zorgt voor extra uitdagingen, zoals slibafzetting, maar het is gelukt om de hydroturbine succesvol te plaatsen en we zijn nu volop bezig met de testen.”

Evaluatie

De eerste proeffase loopt tot einde januari 2019, om het elektrisch potentieel vermogen van deze techniek te meten. Na afloop van deze testfase volgt een evaluatie en indien de testen succesvol zijn, is het de volgende stap de hydroturbine via een generator met het elektriciteitsnet te verbinden. De Kallosluis heeft een jaarlijks verbruik van ongeveer 500 megawattuur. De testen zullen uitwijzen hoeveel energie er precies kan worden opgewekt en hoeveel turbines er moeten worden ingezet om, tegen 2020, de Kallosluis volledig op de kracht van waterstroom te laten werken en daarmee energieneutraal te maken. Daarna kan het concept ook worden toegepast op de andere zes sluizen in de haven. Dit kan een jaarlijkse energiebesparing van 1.500 megawattuur opleveren, vergelijkbaar met het verbruik van 425 huishoudens.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.