Helft Nederlanders wil binnen tien jaar verbod op benzine- en dieselauto’s

24 februari 201753% van de Nederlanders wil dat er vanaf 2025 een verbod komt op benzine- en dieselauto’s.  Een kwart van de Nederlanders zegt zeker te weten een elektrische auto (met subsidie) te zullen kopen. Dat blijkt uit een enquête van Maurice de Hond in opdracht van de Vereniging Elektrische Rijders (VER).

Uit een persbericht van de VER
‘(…) Inmiddels weet 23% van de Nederlanders zeker dat hij een elektrische auto zal kopen als in Nederland hetzelfde beleid wordt gevoerd als in België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Noorwegen en de VS. Daar wordt de aanschaf van volledig elektrische auto’s gesubsidieerd.
Eind 2015 was dat percentage nog maar 10%. Het enthousiasme voor de elektrische auto is daarmee meer dan verdubbeld in anderhalf jaar.
Ook het percentage dat de aankoop overweegt is verhoogd naar 43%. Verder wil 66% (was 50%) dat de overheid via belasting- en subsidiemaatregelen de aanschaf van elektrische auto’s bevordert.

Daarnaast vindt 53% van de Nederlanders dat de overheid de ‘plofauto’ (benzine/diesel) in 2025 of daarna moet verbieden. (…)
Deze cijfers blijken uit een representatieve steekproef van Maurice de Hond onder de Nederlandse bevolking die in opdracht van de Vereniging Elektrische Rijders (VER) is gehouden. (…)’

Een verbod vanaf 2025?

De uitspraak van 53% van de ondervraagden dat de benzine- en dieselauto’s vanaf 2025 verboden zouden moeten worden, sluit aan bij een omstreden motie van de Tweede Kamer uit vorig jaar maart. Die motie vroeg het kabinet ernaar te streven dat over tien jaar alleen nog emissieloze auto’s verkocht mogen worden. Minister Kamp wees er toen al op dat de motie in strijd was met de afspraken in het Energieakkoord.

Bronnen
VER, persbericht, 23 februari 2017: Kwart Nederlanders wil elektrische auto kopen, 53% wil vervuilende auto na 2025 verbieden

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.