Helft Nederlanders wil wel zelf energie opwekken, 11% doet het al, 12% vindt het lelijk

20 juli 2016 – Ruim de helft van de Nederlanders (51%) heeft interesse in het zelf duurzaam opwekken van energie. Ruim 11% van de Nederlanders geeft aan dit reeds te doen. 12% vindt het lelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van PanelWizzard in opdracht van Vrijopnaam (zonnepanelen op zonneparken).

Uit een persbericht van Vrijopnaam
‘(…) Mensen die wel interesse hebben zelf energie op te wekken, maar nog geen zonnepanelen op hun dak hebben, hebben uiteenlopende redenen daarvoor. (…) De meest gehoorde bezwaren zijn financieel van aard: men vindt zonnepanelen te duur, heeft er simpelweg geen geld voor of denkt dat het te lang duurt om de investering terug te verdienen. Voor huurders of bewoners van een appartement lijkt zelf zonne-energie opwekken überhaupt geen optie. Daarnaast geeft 12% van de respondenten aan het niet te willen, omdat ze zonnepanelen lelijk vinden.
Verschil tussen de generaties: ouderen zeggen al groene stroom af te nemen, en jongeren hebben er geen geld voor of weten niet hoe ze het moeten regelen. Ook geven veel mensen aan dat het slecht te rijmen is met plannen om te verhuizen. (…)
Alle respondenten zien meerdere goede redenen om je eigen energie op te wekken. Natuurlijk wordt besparing op je energiekosten genoemd. Liefst 80% geeft aan dat dit voor hun een belangrijk argument zou zijn. Op de tweede plaats komt minder belastend voor het milieu. Opvallend is dat mensen ook als voordeel zien dat ze minder afhankelijk worden door zelf energie op te wekken. Drie op de tien vindt het namelijk belangrijk dat Nederland minder afhankelijk wordt van landen in het Midden-Oosten of Rusland. Minder afhankelijk zijn van je energieleverancier wordt even vaak genoemd. (…)’

Bronnen
Vrijopnaam, persbericht, 19 juli 2016: Nederlander wil eigen energie opwekken, maar liever geen zonnepanelen op zijn dak +Onderzoeksverantwoording

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.