Herstart Belgische kernreactor Tihange 1 tegengehouden

Herstart Belgische kernreactor Tihange 1 tegengehouden

20 februari 2017De nucleaire toezichthouder in België, FANC, vindt het nog niet veilig de kernreactor Tihange 1  weer op te starten. De herstart is al drie keer uitgesteld. Nu wil de FANC een uitvoerig onderzoek vóór er toestemming gegeven zal worden. 

Vanwege de gevraagde onderzoeken zal het zeker nog wel tot eind maart duren voordat ENGIE Electrabel groen licht krijgt voor het weer in gebruik nemen van reactor Tihange 1. De reactor is al sinds begin september buiten bedrijf nadat bij onderhoud aan het niet-nucleaire gedeelte een gebouw was beschadigd.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) De reactor ligt in Hoei, op zo’n 45 kilometer afstand van Maastricht. Tihange 1 ligt al ruim vijf maanden stil, nadat een van de gebouwen beschadigd raakte bij werkzaamheden. De herstart is nu al drie keer uitgesteld omdat het Belgische agentschap Fanc, dat de veiligheid bij de productie van kernenergie in de gaten houdt, de situatie nog niet veilig genoeg vindt. Het is niet de eerste keer dat een reactor in Tihange is stilgelegd. Afgelopen jaar had de centrale al te kampen met problemen door een defecte motor, een reactor met haarscheurtjes en een lekkende reactor. (…)’

Kort voor de beslissing van het FANC had de eigenaar van de centrale (ENGIE Electrabel) te kennen gegeven het vertrouwen van het FANC te willen terugwinnen.

Uit een bericht van ENGIE
‘(…) “ENGIE Electrabel wil het vertrouwen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), het parlement en bij uitbreiding iedereen terugwinnen”, aldus Chief Nuclear Officer Thierry Saegeman. “Dat vertrouwen was afgenomen en we zetten alles op alles om het terug te winnen. Er zijn voortdurend punten waarop we het nog beter kunnen doen, dat signaal hebben we heel goed begrepen.” Hij stelde vast dat, alhoewel het FANC zich ongerust toonde over de nucleaire veiligheidscultuur, er op geen enkel ogenblik gevaar was voor de werknemers en de omwonenden. “Maar toegegeven, ook al waren er geen ernstige incidenten, het is duidelijk dat we alle teams opnieuw moeten mobiliseren rond onze onvoorwaardelijke prioriteit: nucleaire veiligheid.”
Daarom neemt ENGIE Electrabel een hele reeks maatregelen die de nucleaire veiligheidscultuur moeten verbeteren. (…)’

Bronnen
NOS, 18 februari 2017: Herstart kernreactor België weer uitgesteld
Le Soir, 18 februari 2017: L’Agence nucléaire refuse le redémarrage de Tihange 1
ENGIE Electrabel, 1 februari 2017: “We willen het vertrouwen in Electrabel herstellen”
Foto: ENGIE (Op de foto zijn de drie reactoren in bedrijf. Sinds september ligt reactor Tihange-1, de bovenste op de foto, stil)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.