Hooggerechtshof VS zet klimaatplan Obama in de ijskast

12 februari 2016Het Clean Power Plan waarmee Obama de energieproductie van de Verenigde Staten wil vergroenen, hoeft nog niet te worden uitgevoerd. Dat is de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. 

Obama wil dat de energiecentrales in de Verenigde Staten in 2030 32 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 2005.

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) De nu bevroren wet is onderdeel van de belofte van Obama om de totale Amerikaanse uitstoot in 2020 te verminderen met 17 procent ten opzichte van 2005 en met 83 procent in 2050. (…)’

Van de negen rechters in het Hooggerechtshof stemden 5 voor uitstel van de wet en 4 tegen. Een groep van 29 staten en organisaties in de fossiele industrie heeft een rechtzaak aangespannen tegen Obama’s klimaatwet. Zo lang die rechtzaak nog loopt, hoeven de plannen niet te worden uitgevoerd. Vóór 2017 wordt de uitspraak in die zaak nog niet verwacht. Dat is na het aftreden van Obama.

Het Clean Power Plan is nog niet van de baan, maar heeft zeker veel vertraging opgelopen, aldus de NRC. In ieder geval komt de de deadline op 6 september te vervallen, waarop de staten hun CO2-reductieplannen moeten indienen, aldus de Financial Times. Bovendien laat het zien hoe kwetsbaar Obama’s plannen zijn in rechtzaken.

De klagers zijn opgelucht.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) “Terwijl onze juridische strijd voortduurt, worden arbeiders beschermd en ontelbare dollars bespaard”, zei Patrick Morrisey, procureur-generaal van de staat West Virginia. De staat, die sterk afhankelijk is van kolen, neemt de leiding in de strijd tegen het milieuplan. (…)’

Het Witte Huis stelt in een reactie het uitstel te zien als ‘a bump in the road’. Het uitstootverlagende werk is in dertig staten al in gang gezet, stelt the Guardian.

Uit een bericht van the Guardian
‘(…) “We’re going to continue to take aggressive steps to reduce greenhouse gas emissions,” said White House deputy press secretary Eric Schultz, pointing to stricter emissions standards for cars, trucks and aircraft, as well as the long-term extension of renewable energy tax credits. Those credits, he said, will have a larger impact on emissions than the clean power plant law. (…)’

Bronnen
Financial Times, 10 februari 2016: Obama’s climate strategy left up in the air (registratie)
Guardian, 10 februari 2016: Supreme court ruling on Obama’s clean power plan just a ‘bump in the road’
NRC Next, 11 februari 2016: Hij wil graag, maar niemand werkt mee
Volkskrant, 11 februari 2016: Hof VS zet streep door klimaatwet Obama
Trouw, 11 februari 2016: Het zit Obama en zijn klimaatplan niet mee
NRC, 11 februari 2016: Klimaatplan Obama loopt jaren averij op

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.