Huis verwarmd met warmte van een computerserver

24 maart 2015 – Door de servers niet centraal in grote datacentra te plaatsen, maar decentraal bij de mensen thuis, kunnen de bewoners met de vrijkomende warmte gratis hun huis verwarmen.

Eneco doet een proef bij vijf gezinnen. Zij testen in hun woonkamer een ‘Eneco eRadiator’, een server annex verwarmingselement.
Uit het persbericht van Eneco:
‘Het is voor het eerst dat de design radiator met ingebouwde server bij gewone huishoudens wordt geplaatst. De servers gaan in opdracht van verschillende bedrijven en kennisinstituten, zoals het Leids Universiteit Medisch Centrum (LUMC) complexe berekeningen uitvoeren voor onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe medicijnen. De Eneco eRadiator is ontwikkeld door Nerdalize. Het bedrijf is in 2013 opgericht door de drie bedenkers om het idee de server-verwarming verder uit werken en vorm te geven. Nerdalize is gehuisvest bij YES!Delft, de grootste tech-incubator van Europa. Eneco ziet veel mogelijkheden met de eRadiator en heeft een belang in de start-up genomen.
Onderzoek in samenwerking met het Leiden Institute of Advanced Computing Science toont aan dat het concept van Nerdalize voor bedrijven en instellingen met behoefte aan rekenkracht een kostenbesparing van 30 tot 55% kan opleveren. Er zijn immers geen kosten meer voor huisvesting en koeling van datacentra. Ook voor het milieu is er flinke winst, de energie wordt tweevoudig gebruikt: één keer om te rekenen en één keer om te verwarmen.
De praktijkproef duurt minimaal tot het einde van het jaar. Op basis van de ervaringen zullen Eneco en Nerdalize besluiten of en hoe zij de eRadiator voor meer klanten beschikbaar kunnen stellen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via eRadiator@eneco.com. Ze worden dan op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.’

Bronnen
Persbericht Eneco, 24 maart 2015: Verwarm gratis je huis met warmte van een computerserver

 

Eneco-film over ‘Eneco eRadiator’ (lengte 2’28”)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.