‘Huizenprijs daalt door windmolens, maar minder dan huiseigenaren denken’

19 april 2016De huizenprijs daalt gemiddeld 1,4 tot 2,3 procent als windmolens in de buurt geplaatst worden. Dat concludeert het Tinbergen Institute na analyse van ruim twee miljoen huizentransacties. De daling is groter naarmate de windmolens groter zijn of dichterbij staan, aldus de Volkskrant. 

Het gemiddelde verlies is lager dan de meeste huiseigenaren denken, stellen de onderzoekers in de Volkskrant. Ze analyseerden 2,2 miljoen huizentransacties tussen 1985 en 2012. De gemiddelde waardedaling is 1,4 tot 2,3 procent, maar bij de hoogste nieuwe windmolens kan het verlies 5 procent of meer zijn. Vanaf een waardedaling van 2 procent kunnen omwonenden een schadeclaim indienen.

Uit het bericht van de Volkskrant
‘(…) Diverse gemeenten anticiperen nu al op een toekomstige waardedaling door de WOZ-waarde van woningen rond toekomstige windparken te verlagen. Vorige maand gebeurde dat in de Drentse gemeente Aa en Hunze, die de huizenbelasting van zeshonderd panden met 2,5 tot 12,5 procent omlaag bracht, afhankelijk van de afstand tot het te bouwen windpark Oostermoer en Drentse Monden. Daar komen vijftig zeer hoge turbines te staan. (…)’

De Nederlandse Windenergie Associatie (NWEA) is niet blij met deze verlaging van de WOZ-waarde. Ze vrezen dat kopers daardoor lager bieden en de voorspelling dat de waarde daalt zichzelf daarom versterkt. De rekening van de planschade komt dan, via het Rijk, bij de ontwikkelaars van de windparken terecht, aldus de Volkskrant.

Bronnen
Volkskrant, 19 april 2016: Hoe dichter bij windmolens, hoe meer de huizenprijs daalt
Dagblad van het Noorden, 23 maart 2016: Windpark leidt tot lagere WOZ-waarde

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.