Informatiecentrum rond hoogspanningverbinding Randstad

opening info centrum A4 tennet en BAM

14 oktober 2016Gisteren opende TenneT in Leiderdorp een bezoekerscentrum voor de Randstad Noordring. Het wordt de grootste ‘snelweg’ voor elektriciteit in de Randstad: 80 km, 380.000 Volt, deels ondergronds.

Ruim 1,5 jaar werkt TenneT al aan de aanleg van de nieuwe verbinding, die in 2018 gereed moet zijn. Bijna 10 km van de verbinding gaat ondergronds, wereldwijd een unicum voor 380kV-leidingen. Het bovengrondse gedeelte van de Randstad Noordring wordt uitgevoerd met nieuwe Wintrackmasten, waarvan iedere mast uit twee pylonen bestaat.
In november start TenneT met de aanleg van het ondergrondse deel van de verbinding.

Nederland 20160217 Randstad 380 NR. De geleidermontage is begonnen, de eerste hoogspanningslijnen van het traject Beverwijk-Vijfhuizen worden in de Wintrack masten getrokken langs de A9 bij Beverwijk door aannemer SPIE.  COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nlOver het belang van de verbinding
TenneT: ‘(…) Het westen van Nederland is zowel een grote en groeiende producent van stroom (Velsen, Maasvlakte en tuinders) als een grote importeur van stroom. Deze stroom moet met maximale zekerheid via een betrouwbaar net van en naar de rest van Nederland én andere Europese landen worden vervoerd. De Randstad 380kV verbinding zorgt voor een toekomstvaste ontsluiting en ook voor een robuuste doorvoercapaciteit voor de in de Noordzee voorziene windparken. Door de aanleg van de nieuwe 380kV ringverbinding wordt bovendien de leveringszekerheid in de Randstad gewaarborgd. (..)’

Over het Bezoekerscentrum
Adres: Bospolder 11, Leiderdorp
Het bezoekerscentrum is vanaf komende week (dinsdag 18 oktober) iedere dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Daarnaast kunnen groepen op aanvraag terecht. Op zaterdag 29 oktober is er een extra openstelling tussen 13 uur en 17 uur.

Bronnen
TenneT, 14 oktober 2016: TenneT opent bezoekerscentrum voor grootste snelweg voor elektriciteit in de Randstad
Foto’s:  TenneT (Chris Pennarts)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.