ING en Rabobank investeren in grootste Russische kolenproducent

25 april 2016 – ING en Rabobank verstrekten samen in februari 2016 een lening van 218,6 miljoen euro aan de Russische kolenboer SUEK. De Eerlijke Bankwijzer is ‘verbijsterd’ over de handelswijze van beide banken.

Uit een persbericht van de Eerlijke Bankwijzer
‘(…) SUEK is een van de grootste kolenproducenten ter wereld en de grootste kolenmijnbouwer van Rusland. In november 2015 maakte ING juist bekend minder in kolen te willen investeren. Rabobank profileert zich als marktleider in duurzame energieopwekking. De Eerlijke Bankwijzer is verbijsterd over de handelswijze van beide banken.

Vandaag vindt de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering van ING plaats. De Eerlijke Bankwijzer roept de ING-directie op om vandaag een duidelijke belofte te doen geen leningen meer te verstrekken aan kolenproducenten en veel meer te investeren in duurzame energiebedrijven om klimaatverandering daadwerkelijk aan te pakken. ING en Rabobank moeten geen nieuwe leningen aan kolenbedrijven verstrekken en hun investeringen in fossiele energiebedrijven zo spoedig mogelijk afbouwen. Daarnaast dienen beide banken transparant te worden over hun totale carbon footprint: inclusief die van de bedrijven waarin de banken investeren .ING en Rabobank moeten concrete stappen maken om bij te dragen aan een maximale temperatuurstijging van 1,5 graad Celsius.

Evert Hassink, woordvoerder Eerlijke Bankwijzer: “Deze nieuwe lening is tegenstrijdig met ING’s besluit in november om haar koleninvesteringen te verminderen. De inkt van het VN-klimaatverdrag is nog niet droog en ING leent doodleuk ruim 100 miljoen aan één van de grootste kolenbedrijven ter wereld. Dat maakt het besluit van ING volstrekt ongeloofwaardig. Uit praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat ING 8 keer meer investeert in fossiele energiebedrijven dan in duurzame energiebedrijven. Dit kan zo niet langer. “

De Eerlijke Bankwijzer was in november 2015 nog positief over het ‘kolenbesluit’ van ING, maar riep ING ook op om alle investeringen in kolenbedrijven te stoppen en meer te investeren in duurzame energie. De nieuwe lening van ING en Rabobank aan SUEK toont aan dat beide banken anno 2016 nog volop in fossiele energiebedrijven blijven investeren, nota bene in een Russische kolenproducent.

Deze nieuwe lening tast ook het beeld aan van de Rabobank, dat zich profileert als marktleider in duurzame energie opwekking. De Eerlijke Bankwijzer roept ook Rabobank op om geen leningen meer aan kolenproducenten te verstrekken, concrete doelstellingen te publiceren over de afbouw van leningen aan fossiele energiebedrijven en substantieel meer te investeren in duurzame energiebedrijven.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX. De Eerlijke Bankwijzer is onderdeel van Fair Finance Guide International (FFGI). Deze gegevens zijn verstrekt door onderzoeksbureau Profundo. (…)’

 

Reactie ING: ‘Geen nieuwe lening’
Uit een bericht van de NOS
‘(…) ING zegt in een reactie in november al duidelijk te hebben gemaakt nog wel zaken te doen met bestaande klanten zoals SUEK.  Het ging hier niet om een nieuwe lening, maar om een lening die werd verlengd. “Je kan niet van de ene op de andere dag een klant gedag zeggen”, zegt Arnaud Cohen Stuart van de afdeling Duurzaamheid van ING in het NOS Radio 1-Journaal. “Dan gaat een bedrijf failliet.” ING zegt deze bestaande klanten te begeleiden bij de overgang naar schone energie. “We pakken geen nieuwe klanten meer op in de markt. Bestaande klanten helpen we in de transitie en als ze dat niet aankunnen, nemen we uiteindelijk afscheid van elkaar”, zegt Cohen Stuart. “Per saldo gaat onze kolenportefeuille naar beneden, precies zoals we beloofd hadden.” Inmiddels gaat het bij bijna de helft van de leningenportefeuille van ING in de energiesector om hernieuwbare energie. Bij 13 procent gaat het om kolen. (…)’

 


Bronnen
De Eerlijke Bankwijzer, 25 april 2016: ING en Rabobank maken handen nog steeds vuil aan kolen
NOS, 25 april 2016: ‘ING en Rabobank investeren miljoenen in kolenindustrie’

Afbeelding: De Eerlijke Bankwijzer

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.