Innovatieve Nederlandse windturbine bijna klaar voor testen

23 september 2015 – Het testen van de 2B6-windturbine kan binnenkort beginnen. De ‘offshore windturbine van de toekomst’ is bijna klaar.

De 2B6-windturbine is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf 2-B Energy uit Hengelo (Ov). Een team van 14 mensen heeft sinds 2007 aan het project gewerkt.
Het testexemplaar staat in de Eemshaven, in het windpak Growind, en kan binnenkort in gebruik worden genomen. De Nederlandse ontwikkelaar 2-B Energy is, hoewel overtuigd van de potentie van hun turbine, voorlopig nog terughoudend over de toekomstplannen – eerst de testresultaten afwachten.
Het concept is tamelijk revolutionair: twee bladen in plaats van drie, die bovendien aan de achterkant (downwind) draaien. De turbine zal 40% goedkoper worden dan de nu bekende turbines en zal ook een langere levensduur hebben (40 jaar in plaats van 20 jaar).

Uit een bericht van Eemshavennieuws
‘(…) CEO Herbert Peels van 2-B Energy: “Met deze turbine zullen we een wezenlijke bijdrage leveren aan de kostenreductie van wind op zee.” (…)’

Uit een bericht van Energie Actueel
‘(…) Vooral het feit dat als de twee turbinebladen in horizontale stand worden stilgezet, er op een platform bovenop de 95 meter hoge mast een helikopter kan landen, zorgt volgens Groot Koerkamp [manager Growind] voor fiks lagere onderhoudskosten: “Driebladige turbines zijn alleen per schip bereikbaar. Dat is kostbaarder. Bovendien kan zo’n schip alleen bij een turbine aanleggen als de golven niet te hoog zijn.” Kostenbesparend werkt volgens Groot Koerkamp ook de configuratie die 2-B Energy hanteert voor een windpark op zee, met drie keer drie turbines en met in de middelste het trafostation en de stroomkabel naar de wal.
2-B Energy werkt sinds 2007 aan het ontwerp van de 2B6-turbine. Het startup-bedrijf heeft hoge verwachtingen. CEO Herbert Peels sprak eerder van “de offshore wind turbine van de toekomst.” De 2B6 krijgt als downwind turbine letterlijk de wind in de rug: “Normaal gesproken komt de wind van voren en gaat de turbine kijken waar de wind vandaan komt. Verandert de windrichting, dan gaat de turbine bijsturen. Dat doen wij niet. Wij staan met de rug in de wind en laten de turbine de wind volgen, waardoor we net iets meer rendement dan andere turbines halen”, aldus Peels tegenover Participatiemaatschappij Oost Nederland die het project financieel ondersteunt. (…)’

 

Bronnen
Energie Actueel, 22 september 2015: Bouw prototype Nederlandse ‘offshore windturbine van de toekomst’ nadert voltooiing
Website 2-B Energy
Eemshavennieuws, 29 januari 2015: Growind vordert in bouw 2-B Energy windturbine

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.