Isolatie woningen – ‘Goed plan van D66, maar het kan nóg beter’

3 maart 2017‘Het is een goed plan van D66, maar het kan nóg beter.’ Aldus reageert VNO-NCW en MKB-Nederland. Het kan veel sneller wanneer energieleveranciers de isolatieplannen aan hun klanten aanbieden, bijvoorbeeld via een energieabonnement.

Uit de reactie van VNO-NCW op het D66-plan (van Ton Ravesloot, beleidssecretaris Milieu)
‘(…) De essentie van D66 plan bestaat uit zes punten.

  • De eerste is dat huiseigenaren een isolatieplan krijgen met duidelijke opties.
  • Nummer twee is dat de energierekening gegarandeerd omlaag gaat.
  • De derde behelst dat financiering met ‘gesloten beurzen’ gaat via de besparingen op energierekening waardoor spaargeld of lening niet meer nodig is.
  • Nummer vier is dat de investering is gekoppeld aan het huis en niet de huiseigenaar, zodat eventuele verhuizing niet bemoeilijkt wordt.
  • Het vijfde punt bestaat eruit dat de aanpak bloksgewijs per wijk gaat zodat de kosten per huis omlaag gaan.
  • En tot slot kunnen financieringskosten flink omlaag door inzet van pensioengeld via de Nederlandse Investeringsbank.

Een belangrijke rol is weggelegd voor gemeenten die wijken moeten selecteren en bewonersavonden moeten gaan organiseren en voor netbeheerders als draaischijf die opdrachten aan aannemers moeten standaardiseren en de uitvoering en de financiering moeten organiseren via een opslag op de energierekening.

Het duurt te lang
In essentie is dit een prima plan. Jammer is wel dat  er in het D66-plan twee onderdelen zitten waardoor het pas na jaren kan starten. Dat komt doordat leningen op dit moment volgens Nederlandse en Europese regelgeving niet aan een woning mogen worden gekoppeld. En omdat netbeheerders volgens de Nederlandse wet alleen energie mogen transporteren.
De wettelijke aanpassingen die daardoor nodig zijn, kunnen vele jaren kosten. Gelukkig is dit niet nodig.

Rol voor energieleveranciers
Energieleveranciers kunnen namelijk ook zelf isolatieplannen aan hun klanten aanbieden. Op deze manier concurreren ze met elkaar, wat ook nog een betere prijsstelling oplevert. Bovendien biedt hun energierekening meer ruimte om energiebesparingen te financieren dan een opslag op het netwerktarief. Daardoor kan er meer dan alleen isolatie. Tenslotte kunnen zij, bijvoorbeeld in samenwerking met financiële partijen, hun klanten vrij snel een (persoonsgebonden) energieabonnement aanbieden. De bijbehorende verplichte administratieve rompslomp is nu nog te groot, maar dat is op te lossen als iedereen het wil. Een register waarin staat welke afspraken met welke huiseigenaren zijn gemaakt, zou dan nu al door de netbeheerders kunnen worden bijgehouden. Dat brengt het ideaal van een warm huis met een lage energierekening én goed nieuws voor het klimaat sneller dichterbij. (…)’

Bronnen
VNO-NCW, 2 maart 2017: Goed plan van D66 voor zuinige woningen kan nóg beter

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.