Italiaanse maffia ontdekt hernieuwbare energie

29 juli 2015 – Italië doet het goed met zonne-energie. Nu blijkt dat ook de Italiaanse maffia volop investeert in deze hernieuwbare energie.

De Italiaanse maffia heeft het investeren in hernieuwbare energie ontdekt, of beter: het profiteren van het Italiaanse subsidiebeleid dat zonne- energie wil stimuleren. Dat stimuleren gaat prima: 7,5% van alle stroom in Italië is zonnestroom, meer dan waar ook ter wereld. Maar het profiteren door de criminaliteit gaat ook heel goed. Vooral op het eiland Sardinië is de fraude met groene stroom-subsidies uit de hand gelopen.
De subsidies moesten zowel de boeren als de energietransitie helpen. De boeren zouden de stroom die ze zelf niet gebruikten terugleveren aan het net en daarmee iets bijverdienen. Het zou naar verwachting om een beperkt aantal kassen gaan. Maar dat pakte anders uit. Aan de westkust van Sardinië liggen nu meer dan 100.000 zonnepanelen op 1.600 kassen. Maar in die kassen blijkt helemaal niets te worden gekweekt, ze staan vol onkruid. De maffia en bedrijven met dubieuze intenties profiteren van de zonnestroomsubsidie.
De subsidieregeling is nu drastisch beperkt. De consument bleek namelijk jaarlijks zo’n 94 euro te moeten betalen om gebruik én misbruik van de regeling te bekostigen.

Bronnen
Z24, 28 juli 2015: Waarom ook de maffia in Italië blij is met zonnepanelen
Express.be, 28 juli 2015: Italiaanse maffia investeert in hernieuwbare energie

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.