Jan van den Heuvel naar Nucleaire Autoriteit

27 november 2014 – DCMR-directeur Jan van den Heuvel is per 1 februari 2015 benoemd tot kwartiermaker/beoogd bestuursvoorzitter van de autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).

De nieuwe autoriteit gaat zich bezighouden met ontwikkeling van wet- en regelgeving, veiligheidseisen, vergunningsverlening, toezicht en voorlichting op het gebied van nucleaire veiligheid en stralingsbescherming. De ANVS wordt medeverantwoordelijk voor de voorbereiding op mogelijke incidenten waar straling zou kunnen vrijkomen. De ANVS valt straks als zelfstandig bestuursorgaan onder de verantwoordelijkheid van de minister van I en M.
Jan van den Heuvel (1955) is op dit moment directeur van de DCMR Milieudienst Rijnmond, de gezamenlijke milieudienst van de provincie Zuid-Holland en 15 gemeenten in het Rijnmondgebied.

Tot nu toe is de kennis over en het toezicht op de nucleaire sector verspreid over meerdere ministeries en uitvoerende diensten. Met de oprichting van de ANVS worden alle 150 medewerkers ondergebracht in één onafhankelijke organisatie die voldoet aan internationale richtlijnen, onder meer van het internationale atoomenergieagentschap.
In Nederland zijn meerdere nucleaire bedrijven die aan strenge eisen moeten voldoen: de productielocatie voor medische preparaten in Petten, de onderzoeksreactor van de TU Delft en de kerncentrale in Borssele. Daar bevindt zich tevens een opslagfaciliteit voor nucleair afval en in Almelo staat een verrijkingsinstallatie voor uranium. Ook in de medische wereld wordt met straling gewerkt, zoals bij de 10.000 röntgentoestellen die in Nederland worden gebruikt.

 

Bronnen
DCMR, 27 november 2014: Directeur DCMR naar autoriteit voor nucleaire veiligheid
Over de ANVS: nieuwsbericht Rijksoverheid, 24 januari 20124: Onafhankelijke nucleaire autoriteit van start

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.