Kamermeerderheid tegen gasboringen bij Schiermonnikoog

15 juni 2016De NOS meldt vanmorgen dat de Tweede Kamer niet akkoord zal gaan met de proefboringen bij Schiermonnikoog. PvdA en GroenLinks komen morgen met een motie die de boringen wil tegenhouden. De NOS turft een meerderheid voor die motie.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) Een meerderheid van de Tweede Kamer keert zich met steun van regeringspartij PvdA tegen proefboringen naar gas bij Waddeneiland Schiermonnikoog. Minister Kamp van Economische Zaken wil het van oorsprong Franse gasbedrijf ENGIE E&P Nederland toestemming geven om twee proefboringen te doen. Ook mag het bedrijf een tijdelijk boorplatform bouwen ten noorden van het Waddeneiland. De werkzaamheden vinden plaats in Natura 2000-gebied. Ook het gasveld waarnaar geboord gaat worden ligt deels onder dit natuurgebied. Het plan veroorzaakte veel protest, op de Wadden en in Den Haag. Maar minister Kamp zegt dat hij volgens de regels niet anders kon.
“Dat is een beetje een huup-huup-barbatrucverhaal van de minister”, zegt PvdA-Kamerlid Vos. “We hebben een jaar geleden al tegen de minister gezegd dat hij meer op de natuur moet letten.”
GroenLinks zegt dat het weinige gas dat daar in de grond zit ook nog van slechte kwaliteit is. “Waar we nu naar zoeken zijn de laatste restjes rommelgas”, zegt Kamerlid Van Tongeren. “Daar moet je zeker die mooie Waddeneilanden niet voor overhoop halen.”
De Tweede Kamer heeft in de nieuwe Mijnbouwwet al laten opnemen dat vergunningen mogen worden geweigerd als ze in natuurgebieden liggen. Maar minister Kamp heeft die wet nog niet ingevoerd. Volgende week spreekt de Kamer met Kamp over Schiermonnikoog. (…)’

Bronnen
NOS, 15 juni 2016: Kamerverzet tegen gasboringen bij Schiermonnikoog
Zie ook
FluxEnergie, 8 juni 2016: Tweede Kamer tegen gasboring bij Schiermonnikoog

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.