Kamp begon al met evaluatie salderingsregeling

Kamp begon al met evaluatie salderingsregeling

14 oktober 2016Het Algemeen Overleg over energie van de vaste commissie van Economische Zaken was vorige week al, maar Solar Magazine meldde donderdag toch nog een interessant nieuwtje. Minister Kamp is, tegen de verwachting in, alvast begonnen met de evaluatie van de salderingsregeling. 

Uit een bericht van Solar Magazine
‘(…) Eerder dit jaar riep Kamerlid Liesbeth van Tongeren minister Kamp op de salderingsregeling al dit jaar te evalueren. Dit verzoek van Van Tongeren dat aangevraagd werd via een motie, werd echter door de Tweede Kamer verworpen doordat onder meer de PvdA en de VVD tegenstemden.
Afgelopen week zei Kamp echter het volgende over de salderingsregeling. ‘De saldering loopt goed. We hebben ook toegezegd om dat te gaan evalueren: aanvankelijk zouden we dat in het jaar 2017 gaan doen. Inmiddels heb ik die evaluatie al in gang gezet en ik ben van plan om die dit jaar af te ronden. Dan kunnen we over de saldering beslissingen nemen voor de toekomst. Als die regeling zou veranderen, zullen we een nette overgangsregeling maken voor mensen die al van die regeling gebruik hebben gemaakt.’ (…)’

Uit een bericht van Vereniging Eigen Huis
‘(…) Wie met zonnepanelen meer stroom opwekt dan verbruikt, kan stroom terugleveren aan het energienetwerk. Het verschil tussen de hoeveelheid opgewekte en verbruikte stroom wordt op de energierekening verrekend. Dit wordt salderen genoemd. Door deze regeling is zelf energie opwekken financieel aantrekkelijk.
Kamp maakt na de evaluatie bekend of de salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen vanaf 2020 verandert. Mocht de regeling wijzigen, dan volgt volgens hem ‘een nette overgangsregeling’. De vereniging wil dat de minister snel duidelijkheid geeft. Vereniging Eigen Huis heeft meerdere keren aangedrongen op een vervroegde evaluatie. Huiseigenaren stellen de aanschaf van zonnepanelen nu vaak uit, omdat ze niet weten wat met de regeling gaat gebeuren.  (…)’

Bronnen
Solar Magazine, 13 oktober 2016: Minister Kamp: ‘Evaluatie salderingsregeling gestart en nog in 2016 afgerond’
Vereniging Eigen Huis, 13 oktober 2016: Evaluatie salderingsregeling eerder begonnen
FluxEnergie, 6 oktober 2016: Tweede Kamer – Energiedebat met vasthoudende minister en boze Drenten

Foto: Franssen Montage

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.