Kamp opnieuw naar China – Over duurzame energie en CO2-reductie


24 mei 2017
– Hoe gaan we wereldwijd de CO2-uitstoot verder terugdringen? Hoe kan Nederland in Azië verdienen aan duurzame energie? En welke Nederlandse bedrijven zijn succesvol in China? Rond deze maatschappelijke opgaven en vragen brengt minister van Economische Zaken Henk Kamp van 6 tot 9 juni een bezoek aan de Volksrepubliek China. 

Uit een aankondiging van het Ministerie van Economische Zaken
‘(…) Minister Kamp is Nederlands vertegenwoordiger op ministeriële bijeenkomsten van de Clean Energy Ministerial (CEM) en Mission Innovation in Beijing. De minister spreekt daar met internationale delegaties uit meer dan 20 landen: waaronder de VS, India, China, Canada en verscheidene Europese landen over samenwerking op het gebied van energie-innovatie en duurzame energie-technologieën, zoals wind op zee en elektrisch vervoer. (…)

Verminderen van CO2 en luchtvervuiling
China heeft de afgelopen tien jaar een indrukwekkende groei laten zien op het gebied van duurzame energie en is ’s werelds grootste investeerder in duurzame energie. Maar, nog altijd wordt 71.6% van de stroom opgewekt met kolen. Nederlandse bedrijven zetten zich in om de luchtvervuiling die veroorzaakt wordt door het gebruik van kolen te verminderen. Bijvoorbeeld met nieuwe technologieën om rookgassen en afvalwater van kolenverwerkende industrie te reinigen, en door te zorgen dat stofdeeltjes afkomstig van de kolenbergen niet verstuiven en in de lucht komen. Kamp heeft op dinsdag 6 juni een ontmoeting met deze Nederlandse bedrijven die zich hebben verenigd in een zogenoemde Clean Coal Coalition.

Nederlandse windmolens
China heeft duidelijke ambities als het gaat om windmolens op zee. In het laatste vijfjarenplan is het doel gesteld op 5 GW in 2020, met het streven om dan 10 GW in totaal aan windmolenparken in aanbouw te hebben. Dat is ruim zes keer het aantal windmolens op zee dat China nu heeft (1,5GW). Nederland kan hierbij helpen. Wind op zee is dus een belangrijk onderwerp tijdens dit bezoek. In 2014 is, bij het inkomende staatsbezoek van president Xi, daarom door minister Kamp al een aparte samenwerkingsovereenkomst over offshore windenergie getekend. Tijdens zijn vorige bezoek aan China in januari 2015 was het ook één van de belangrijkste onderwerpen. In het huidige China-programma van 6 tot 9 juni is opnieuw ruim aandacht voor wind op zee. Bijvoorbeeld door het succesvolle Nederlandse wind op zee-model onder de aandacht te brengen bij de Chinese overheid en andere internationale delegaties op Clean Energy Ministerial op woensdag 7 juni. Daarnaast bezoekt minister Kamp op donderdag 8 juni het Nederlandse bedrijf Huisman. Hier staan de enorme kranen en pilaren voor het bouwen van windmolens. Dit bedrijf, al tien jaar gevestigd in de provincie Fujian, gaat zich nu ook richten op de Chinese wind op zee-markt. (…)’

Bronnen
EZ, mededeling, 24 mei 2017: Duurzame energie en economische samenwerking: Kamp opnieuw naar China (geen URL beschikbaar)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.