Is Kamps rem op gaswinning een verkiezingsstunt?

10 februari 2015 – Minister Kamp van Economische Zaken maakte op 9 februari bekend dat de gaskraan in het Noorden nog een beetje verder dicht gaat dan hij in december aankondigde. Dat er in juli een nieuw besluit komt, voedt het vermoeden dat het gaat om een verkiezingsstunt.

Het kabinet wil tot 1 juli 16,5 miljard kuub gas uit de Groningse bodem halen. Minder dus dan de 20 miljard kuub die in december werd aangekondigd. Ondertussen moet er een onderzoek komen naar het effect van minder gaswinning op aardbevingen.

Het Parool citeert Kamp 
‘(…) “De veiligheid van de mensen in Groningen is wat ons drijft.” (…)’

Critici vermoeden dat niet de veiligheid van de inwoners van het aardbevingsgebied, maar de uitslag van de Statenverkiezing van 18 maart de reden was voor het besluit de gaskraan in het eerste halfjaar van 2015 iets verder dicht te draaien.

Er bestaat nogal wat argwaan onder de Groningers, stelt het Dagblad van het Noorden.

Uit een bericht in het Dagblad van het Noorden
‘(…) De minister geeft immers geen enkele garantie dat de gaskraan in de zomer, een paar maanden na de cruciale verkiezingen voor Provinciale Staten in maart, niet weer verder open gaat. (…)’

Hoewel Kamp een electoraal motief voor de vermindering ontkent, hebben zowel VVD als PvdA baat bij het feit dat op 1 juli opnieuw besloten wordt over de hoeveelheid te winnen gas.

Uit een bericht in de NRC
‘(…) De VVD kan zeggen dat Kamps vorige gasbesluit uit december vooralsnog niet is aangepast, de PvdA kan volhouden dat de winning structureel verder omlaag zal gaan. En allebei kopen ze tijd tot na de Statenverkiezingen in maart, die cruciaal zijn voor de meerderheid in de Eerste Kamer. (…)’

De NRC merkt op dat volgende week het langverwachte rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid openbaar wordt. De conclusie, dat bij de gaswinning de veiligheid weinig aandacht kreeg, kwam al eerder naar buiten.

‘(…) Max van den Berg, de Groningse commissaris van de koning, veegde het voorbehoud van het kabinet meteen van tafel: voor hem is dit besluit een “onomkeerbare stap”. (…)’

Bronnen
Het Parool, 10 februari 2015: In verkiezingstijd is een gasbeving zorgwekkend (betaald, via Blendle, € 0,25)
Dagblad van het Noorden, 10 februari 2015: Kamps gasbesluit voedt de argwaan (betaald, via Blendle, € 0,10)
NRC, 10 februari 2015: Kabinet komt Groningers tegemoet – voor even dan (betaald, via Blendle, € 0,29)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.