Kerncentrales in Doel mogen nog tien jaar blijven draaien

29 juli 2015 – De Belgische regering en Electrabel hebben een overeenkomst over de kerncentrales Doel 1 en Doel 2. Ze mogen nog tien jaar in bedrijf blijven . De speciale belasting voor de exploitanten wordt meer dan gehalveerd.

Het parlement moet de overeenkomst nog goedkeuren, maar de minister van Energie, Marie-Christine Marghem, noemt het ‘een evenwichtig voorstel’. Ook de nucleaire waakhond FANC moet nog toestemming geven.
Eigenlijk hadden beide centrales op 15 februari en 1 december van dit jaar moeten sluiten vanwege een besluit van de regering-Di Rupo, maar de huidige regering kwam er op terug. Nu mogen Doel 1 en Doel 2 nog open blijven tot 2025. In de eerste berichten gaat het vooral over de belastinginkomsten voor de Belgische staat en niet over de levensduurverlenging van de centrales.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) Marghem spreekt van “een evenwichtig voorstel”, waardoor de Belgische staat “op een duurzame en regelmatige basis belangrijke financiële middelen zal kunnen innen”. Het akkoord omvat verschillende bedragen die Electrabel en EDF Luminus de komende jaren in de staatskas moeten storten. (…) Ten eerste is er de omstreden nucleaire bijdrage. Die bedragen liggen fors lager dan vroeger. (…) [Ook] betaalt Electrabel vanaf 2016 en tien jaar lang ook nog eens een jaarlijkse “retributie” van 20 miljoen euro om Doel 1 en 2 open te mogen houden. Dat bedrag zal telkens in een energietransitiefonds terechtkomen. )…)’

Uit een bericht van De Redactie.be
‘(…) In ruil voor het langer openhouden van de centrales betalen Electrabel en EDF dit jaar nog 300 miljoen euro. 200 miljoen daarvan bestaat uit de nucleaire bijdrage. Eerder had de CREG die bijdrage nog op 434 miljoen euro geraamd, maar door de lagere winstvooruitzichten is die in het akkoord verlaagd, tot meer dan de helft. Volgend jaar betalen de energieproducenten 170 miljoen. Het bedrag wordt daarna jaar na jaar aangepast aan de evolutie van de kosten, de productie en de prijs van de elektriciteit. (…)’

Bronnen
De Morgen, 29 juli 2015: Akkoord over Doel 1 en 2 is rond
De Redactie.be, 29 juli 2015: Kerncentrales Doel 1 en 2 kunnen openblijven tot 2025

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.