‘Een kernramp zoals Tsjernobyl zou nu weer kunnen gebeuren’

161130-tsjernobyl2
30 november 2016
– ‘Een kernramp zoals Tsjernobyl zou nu weer kunnen gebeuren’, zegt de atoomexpert en emeritus hoogleraar Wim Turkenburg tegen de NOS. ‘Er staan 500 kernreactoren over de hele wereld en de kans dat zich nog een keer een kernramp voordoet is er zeker, maar is wel klein.’

160525-Turkenburg
Wim Turkenburg: ‘Kans op kernramp wordt groter door fouten van de mens’

Uit het bericht van de NOS
‘(…) Volgens Turkenburg zijn de reactoren vooral heel veilig op papier. “De kans op een kernramp wordt namelijk groter door fouten van de mens. Een kernramp is vooral een gevolg van interactie tussen reactor en mens. Het is niet puur technisch.”
Turkenburg noemt Tsjernobyl en Fukushima als voorbeelden. “Bij Tsjernobyl waren ze een experiment  aan het uitvoeren en waren ze niet goed genoeg voorbereid. Bij Fukushima wisten ze al jaren dat de reactor niet goed voorbereid was op een tsunami, maar verzwegen ze dat om paniek te voorkomen en deden ze er niets aan. Twee voorbeelden van menselijk handelen die de kans op een kernramp groter hebben gemaakt.”
Waar het dus op neerkomt, zegt Turkenburg, is dat de kans op een fatale kernramp op papier erg klein is, maar dat die kans al snel groter is in de praktijk. Terwijl er iets aan gedaan kan worden. De kernreactoren kunnen namelijk “volledig inherent veilig” worden gemaakt. “In China zijn ze bezig met de ontwikkeling van een nieuwe reactor. Bij deze reactor smelt de kern niet als de koeling wegvalt, waardoor de kans op een kernramp dus veel kleiner wordt.”
Maar waarom ontwikkelen ze die kernreactoren niet in Europa? “Er is niet genoeg animo. Het is ontzettend duur en men denkt hier; die reactoren zijn wel veilig genoeg, daar gaan we niet zoveel geld aan uitgeven.” (…) Daarbij is de kernenergie-business ook niet meer zo winstgevend, zegt hij. “Een volledig veilige reactor is pas mogelijk als de overheid (gedeeltelijk) ervoor betaalt.”
Maar een ding is wel anders vergeleken met dertig jaar geleden: de kennis is er. “In Nederland hebben we een rampenplan voor als er een kernramp plaatsvindt. Als je kijkt naar Tsjernobyl zie je dat er veel fouten zijn gemaakt in het handelen na de ramp omdat de mensen niet waren voorbereid op zoiets. In Nederland zijn we dat nu wel.” (…)’

Bronnen
NOS, 29 november 2016: ‘Een kernramp zoals Tsjernobyl zou nu weer kunnen gebeuren’
Foto: still uit reportage NOS

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.