Klimaatjournalist Bernice Notenboom onderzoekt situatie Noordpool

Klimaatjournalist Bernice Notenboom onderzoekt situatie Noordpool

21 maart 2017De Nederlandse klimaatjournalist Bernice Notenboom vertrekt op 29 maart op expeditie naar de Noordpool. Haar team doet voor het arctisch onderzoek van NASA en ESA metingen op het ijs. ‘Op de Noordpool voltrekt zich in alle stilte een klimaatcatastrofe, in hoog tempo. Deze zomer zou de Arctische zee ijsvrij kunnen zijn.’

Uit een persbericht van 2Degrees
‘(…) Met het klimaatakkoord van Parijs hebben wereldleiders in 2015 afgesproken om ruim onder de twee graden opwarming te blijven. De temperatuur op aarde stijgt, maar in de extreme Arctische kou nog veel harder dan in de rest van de wereld. Notenbooms expeditie vraagt aandacht voor deze stille ramp en voor de noodzaak van klimaatmaatregelen.
De expeditie van Notenboom gaat daarnaast 1250 sneeuwmetingen uitvoeren voor de Amerikaanse NASA en de Europese ESA. Hun satellieten kunnen vanuit de ruimte zeer gedetailleerde beelden van de Noordpool maken, maar zijn niet in staat om sneeuw van ijs te onderscheiden. Op de exacte tijdstippen waarop de NASA overvliegt met meetapparatuur, stuurt de 2Dgrees-expeditie vanaf het ijs GPS-coördinaten. (…)

Klimaatactie op Spitsbergen
Direct na de expeditie vaart Bernice met 66 topmanagers naar Spitsbergen voor de zichtbare gevolgen van klimaatverandering rond de Noordpool. De captains of industry werken tijdens deze reis aan de duurzaamheid van hun eigen organisaties. Omdat alle strategen tegelijk de koppen bij elkaar steken, krijgen de nieuwe maatregelen een vliegwieleffect. Nico van Dooren van Havenbedrijf Rotterdam: “Door een hele sector erbij te betrekken wordt de impact van iedere maatregel veel groter. We zijn samen sneller duurzamer”. De eerste vaart naar Spitsbergen is op 29 april. (…)’

Bernice Notenboom is een Poolreiziger, klimaatjournalist en filmmaker. In 2016 stond zij op de derde plek van de ‘Duurzame 100’.

Bronnen
2Degrees, 20 maart 2017: Expeditie 2Dgrees – Bernice Notenboom onthult de stille catastrofe op de Noordpool
Facebook Bernice Notenboom
Foto’s: 2Degrees

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.