HIER Klimaatbureau reikt twee Klimaatpenningen uit

Klimaatpenningen 2016 naar twee bedrijven

27 juni 2016Afgelopen vrijdag reikte HIER Klimaatbureau twee ‘Klimaatpenningen’ uit. Het tuinbouwbedrijf Ammerlaan en Robin Berg van LomboXnet kregen de penning uit handen van prinses Laurentien.

Uit het persbericht van HIER Klimaatbureau
‘(…) Ammerlaan The Green Innovator levert als eerste in Nederland via glastuinbouw aardwarmte aan 470 appartementen in de wijk Pijnacker Noord. Met de overstap van gas naar aardwarmte wordt 95 procent CO2 en 54 procent NOx bespaard. Op het aardwarmtenetwerk, dat zo ontworpen is dat in de toekomst meerdere duurzame warmtebronnen kunnen worden aangesloten, zijn inmiddels een tiental tuinders aangesloten.
Robin Berg van LomboXnet ontwikkelde en realiseerde in de wijk Lombok in Utrecht het eerste netwerk van slimme laadpalen ter wereld dat lokaal opgewekte zonne-energie opslaat in elektrische auto’s. Op deze manier gebruiken bewoners de batterijen van de auto’s om pieken in de opwek van duurzame energie op te vangen. Met tweehonderd elektrische auto’s verwacht Berg de hele wijk van voldoende stroom te kunnen voorzien.

Wie brengt de oplossing van het klimaatprobleem écht een stap dichterbij?
De HIER klimaatpenningen worden ieder jaar uitgereikt aan een persoon en een organisatie die de oplossing van het klimaatprobleem écht een stap dichterbij brengen. Via de website van het HIER klimaatbureau werden tientallen personen en organisaties voorgedragen voor een nominatie. De jury selecteerde uit alle inzendingen in beide categorieën drie genomineerden en keek daarbij naar de bijdrage aan de klimaatdoelstellingen, de versnelling die het initiatief teweeg brengt en het effect op het handelen van burgers en bedrijven.

De jury van de HIER klimaatpenningen bestaat uit prominenten die actief zijn op het gebied van klimaatverandering:
• Ed Nijpels, voorzitter borgingscommissie Energieakkoord
• Laurentien van Oranje, oprichter en directeur Missing Chapter Foundation en Fellow European Climate Foundation
• Nico de Vries, voormalig CEO Koninklijke BAM Groep
• Annelies Hermens, voorzitter raad van toezicht Stichting HIER klimaatbureau

Naast Ammerlaan The Green Innovator en Robin Berg, waren ook De Vegetarische Slager, Windpark Nijmegen Betuwe, Bouwe de Boer (energiecoördinator Leeuwarden) en Maya van der Steenhoven (Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland) genomineerd.

Schermafdruk 2016-06-26 14.22.15De Staat van het Klimaat 2016
Tijdens de HIER klimaatborrel verscheen ook de vijfde editie van De Staat van het Klimaat; een uitgave met populair wetenschappelijke artikelen over het klimaatprobleem. De Staat van het Klimaat legt bij twaalf nieuwsberichten uit het afgelopen jaar de link met klimaatverandering, zoals de vluchtelingencrisis, de extreem warme herfst en winter en het Zika-virus. (…)’

Bronnen
HIER Klimaatbureau, 24 juli 2016: Prinses Laurentien reikt klimaatpenningen uit aan Ammerlaan The Green Innovator en Robin Berg
Website Ammerlaan The Green Innovator
Website LomboXnet 
HIER, 24 juli 2016: De Staat van het Klimaat (pdf, 48 pag.)
Foto: v.l.n.r. Menno Ammerlaan en Leo Ammerlaan (van Ammerlaan The Green Innovator), prinses Laurentien (jury), Robin Berg (van LomboXnet) (foto: HIER)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.