‘Klimaatverandering laat Russen koud’

151205-Siberie5 december 2015Pieter Waterdrinker, Rusland-correspondent van De Telegraaf, schrijft vandaag in De Telegraaf dat Russen niet geïnteresseerd zijn in klimaat en milieu.

Er wordt niet of nauwelijks aan energiebesparing gedaan. En wat de opewarming van de aarde betreft signaleert Waterdrinker dat het Kremlin een wat tweeslachtig standpunt heeft:
‘(…) Aan de ene kant biedt het wegsmelten van de poolkap tal van economische mogelijkheden. De winning van gas en olie, die nu nog wegstopt zitten onder het ijs, wordt eenvoudiger. Rusland heeft al vele velden geclaimd. Tegelijkertijd koestert Moskou de hoop dat de ’noordelijke’ vaarroute naar het Verre Oosten, die ieder jaar reëler wordt, bij zal dragen aan de verdere ontwikkeling van Siberië. Maar tegelijkertijd dreigt er in datzelfde Siberië een potentiële milieucatastrofe. Ditmaal niet door het decennialang lang lekken van olie en gas in de vrije natuur, maar omdat de permafrostlaag door de opwarming van de aarde in rap tempo afneemt. Deze voorheen ’eeuwig’ bevroren bodem bevat niet alleen mammoeten, maar ook grote hoeveelheden koolstofdioxide en vooral methaan, een broeikasgas dat ruim twintig keer sterker is dan CO2. (…)’

Bronnen
De Telegraaf, 5 december 2015: Klimaatverandering laat Russen koud (via Blendl)
Foto: Gazprom-ingenieurs in Noord-Siberië (foto: Gazprom)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.