Komende jaren mogelijk honderden windmolens gesloopt

Komende jaren mogelijk honderden windmolens gesloopt

15 november 2016De komende jaren worden mogelijk honderden windmolens gesloopt omdat de subsidie afloopt en de stroomprijs te laag is om ze rendabel te houden, aldus het AD op basis van een nog ongepubliceerd rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Greenpeace en de windenergiebranche waarschuwen dat de Nederlandse klimaatdoelen in gevaar zijn.

Greenpeace, Natuur & Milieu en de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) sporen de nationale en provinciale overheden aan snel een oplossing te zoeken. Anders dreigt Nederland de in het Energieakkoord beloofde 14 procent duurzame energie in 2020 niet te halen.

Uit het bericht van het AD
‘(…) Dat risico is aanzienlijk: meer dan de helft van de turbines die begin dit jaar in windparken stonden – bijna 3.000 megawatt (MW) in totaal – verliezen tot eind 2017 hun subsidie. ,,De molens kunnen daarna uit de exploitatie worden genomen, stilgezet, afgebroken en/of verkocht,” schrijft de RVO in het rapport van eind augustus.
Voor een klein deel van bovengenoemde molens is het stoppen meegenomen. Zij worden vervangen of opgeknapt en krijgen vervolgens nog minstens zeven jaar financiële steun. ,,De overige 1330 megawatt loopt risico op ongewenste sanering voor eind 2023,” schrijft de RVO. (…)’

Voor die turbines wacht, als er niets aan gedaan wordt, een tweede leven in Oost-Europa, Afrika of Zuid-Amerika, aldus het AD.

Naast het verdwijnen van oude turbines, baart ook het tempo waarin nieuwe turbines worden neergezet de milieuorganisaties zorgen. Veel provincies staan, door weerstand van omwonenden, niet te springen om snel en veel nieuwe windmolens neer te zetten.

‘(…) “De ontwikkeling van een windproject duurt gemiddeld vijf jaar,” stellen de organisaties via Erik Suik van Greenpeace. “Als er nu niet wordt ingegrepen is de kans zeer groot dat er in komende jaren meer vermogen verdwijnt dan was voorzien en dus de in het Energieakkoord afgesproken doelstelling in 2020 niet wordt gehaald.” (…)’

Bron
AD, 14 november 2016: Afbraak windmolens dreigt, klimaatdoelen in gevaar

Foto: Spares in Motion

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.