‘Koppeling elektriciteitsmarkten flinke stap verder’

30 maart 2017 – De Europese lidstaten hebben de koppeling van de elektriciteitsmarkten in Europa een flinke stap verder gebracht. Ze hebben ingestemd met een nieuwe regelgeving die grotendeels het Nederlandse systeem volgt.

De Autoriteit Consument en Markt is tevreden met die nieuwe regelgeving.

Uit een bericht van de ACM
‘(…) De Europese lidstaten hebben de koppeling van de elektriciteitsmarkten in Europa een flinke stap verder gebracht. Ze hebben ingestemd met nieuwe regelgeving waarmee landelijk netbeheerders vraag en aanbod van elektriciteit nog beter op elkaar kunnen afstemmen. Dat wordt steeds belangrijker vanwege de toename van duurzame zonne- en windenergie, waarvan het aanbod per locatie en per moment sterk kan wisselen. Als in Nederland de zon niet schijnt en er geen wind is, moeten andere Europese landen kunnen bijspringen en omgekeerd.

Laagste kosten voor balancering in Europa
De Autoriteit Consument & Markt (ACM), landelijk netbeheerder TenneT en Energie-Nederland hebben in Europa steeds gepleit voor het huidige Nederlandse systeem. De marktpartijen krijgen daarin sterke prijsprikkels om zelf de balans te herstellen op momenten dat dat nodig is. TenneT heeft hierdoor de laagste kosten voor ‘balancering’ in Europa. De nieuwe Europese regelgeving volgt het Nederlandse systeem grotendeels.

Nieuwe regels treden in najaar 2017 in werking
De nieuwe regelgeving treedt naar verwachting in het najaar van 2017 in werking. Daarmee wordt het Europese Derde Energiepakket uit 2011 afgerond. Doel van dit pakket is om de elektriciteits- en gasmarkten in Europa te laten samengaan.

Bouwen aan een Europese markt
De ACM ondersteunt een betaalbare, betrouwbare én duurzame energievoorziening. De toezichthouder bevordert vrije en eerlijke handel in elektriciteit en gas in Europa. En ze stimuleert het efficiënter gebruik van de netten. Europese marktintegratie zorgt voor meer leveringszekerheid, minder prijsverschillen tussen de Europese landen en meer welvaart. (…)’

Bronnen
ACM, 30 maart 2017: Koppeling van elektriciteitsmarkten in Europa flinke stap verder
Foto: TenneT

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.