Koude – NAM spreekt ondergrondse gasopslag aan

5 december 2016Door de kou van de afgelopen dagen is de vraag naar aardgas toegenomen en moet de NAM de ondergrondse gasopslagen aanspreken. Die opslagen zijn er juist voor om extra vraag snel te kunnen opvangen. In de zomer worden de opslagen weer bijgevuld.

Uit een bericht van de NAM
‘(…) De temperaturen daalden (…) tot ver onder het vriespunt. (…) Dat merken de energieleveranciers en NAM onmiddellijk. De vraag naar aardgas neemt bij vorst sterk toe. NAM levert in dergelijke situaties ook aardgas uit haar ondergrondse gasopslagen bij Norg en Grijpskerk.
Met deze ondergrondse gasopslagen kan NAM Nederlandse huishoudens altijd voorzien van voldoende aardgas. Wanneer de vraag naar aardgas in korte tijd sterk toeneemt en er is onvoldoende gas beschikbaar op de markt of bijvoorbeeld uit het Groningen-gasveld, gebruiken we het opgeslagen aardgas uit Norg of Grijpskerk.
Om Nederland warm te houden produceerde NAM begin [vorige] week circa 100 miljoen kuub aardgas per dag uit de gasopslagen. Om een beeld te geven: als het in januari buiten vriest dat het kraakt stroomt er circa 500 miljoen m3 aardgas per dag door de leidingen van Gasunie, gemiddeld is dat in januari circa 375 miljoen m3 aardgas per dag. (…)’

Bronnen
NAM, 1 december 2016: Warmte van de ondergrondse gasopslagen van NAM
Over de ondergrondse opslagen
Foto: NAM

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.