Kritisch onderzoek naar KNMI-klimaatscenario’s aangekondigd

Kritisch onderzoek naar KNMI-klimaatscenario’s aangekondigd

24 augustus 2016De Groene Rekenkamer kondigt aan binnenkort met een rapport te komen dat verslag doet van een onderzoek naar de klimaatscenario’s die het KNMI hanteert. Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschapsjournalist en ‘klimaatcriticus’ Marcel Crok.

160824-Crok
Marcel Crok over onderzoek: ‘Hoe realistisch is het KNMI?’

Uit de vooraankondiging blijkt dat het rapport zeer kritisch zal zijn over de klimaatscenario’s, zowel wereldwijd als van het KNMI.

Uit de vooraankondiging
‘(…) De eerste conclusie van Marcel is dat klimaatmodellen op mondiale schaal tal van gebreken vertonen en bovendien de opwarming over de laatste 35 jaar al aanzienlijk overschatten. Klimaatmodellen lijken overgevoelig voor broeikasgassen. In de rest van het rapport zal Marcel inzoomen op de situatie in Nederland en West-Europa. Tenslotte kijkt hij hoe de KNMI-scenario’s in de praktijk worden toegepast.

KNMI Next scenario’s
Het KNMI publiceerde in 2014 nieuwe klimaatscenario’s voor Nederland, de zogenoemde KNMI Next scenario’s. Deze scenario’s geven aan hoe het klimaat in Nederland zich de komende eeuw mogelijkerwijs zal gaan ontwikkelen en worden gebruikt om na te denken over klimaatadaptatie. De uitkomsten van de KNMI-scenario’s laten weinig aan de verbeelding over. Hieronder enkele passages uit de brochure die bij de lancering van de scenario’s werd uitgebracht:

  • “De temperatuur in Nederland zal verder stijgen.”
  • “Op jaarbasis ligt de opwarming in Nederland tussen 1,0 en 2,3 graden rond 2050 en kan oplopen tot 3,7 graden in 2085. De toekomstige winters in Amsterdam kunnen meer gaan lijken op de huidige winters in Bordeaux.”
  • “De hoeveelheid neerslag zal gemiddeld verder toenemen.”
  • “Het tempo van de zeespiegelstijging neemt toe. (…) Voor 2050 zal er een stijging tot 40 centimeter zijn ten opzichte van 1981-2010. Rond 2085 zal de zeespiegel aan de Nederlandse kust tot 80 centimeter hoger liggen.”

(…) Let op het taalgebruik in bovenstaande claims. We verwachten van wetenschappers altijd veel mitsen en maren en waarschijnlijkheden. In de brochure niets van dat al. De temperatuur zal stijgen, de opwarming in 2050 ligt tussen de 1,0 en 2,3 graden Celsius, de neerslag zal toenemen en de zeespiegel gaat versnellen.
In dit rapport zullen we onderzoeken hoe realistisch zulke uitspraken zijn. (…)’

Het onderzoek van Crok, in opdracht van de Groene Rekenkamer, is gefinancierd met bijdragen van donateurs. De Groene Rekenkamer noemt nog geen publicatiedatum.

Bronnen
De Groene Rekenkamer, 22 augustus 2016: Update KNMI-scenario’s
Foto: KNMI
Portretfoto: still uit video MVO-leiderschap.nl

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.