‘Laat een verhuurder van een gebouw de energie betalen’

28 april 2017Laat de verhuurder de energiekosten van een gebouw betalen. Dan gaan gebouweigenaren veel meer met energiebesparing aan de slag en is de prijs voor het gebruik van het gebouw veel beter te vergelijken. Dat zegt Jaap Dijkgraaf, directeur van adviesbureau DWA.

In een interview dat Cobouw met Dijkgraaf had, maakt deze duidelijk dat er reden is voor zorg over de verduurzaming van gebouwen.

Uit het interview van Cobouw
‘(…) “Het gaat gewoon te traag als we in 2050 energieneutraal willen zijn. We voelen de urgentie niet. De grote gevolgen van de klimaatverandering spelen zich te ver bij ons vandaan af. (…) Daarom dringt hij binnen het Platform Duurzame Huisvesting (…) aan op nieuwe regels. Zijn voorstel? In 2025 betaalt de huurder van een kantoorgebouw niet meer voor zijn energiegebruik.
“Dan wordt het gemakkelijker om de totaalprijs voor het gebruik van een gebouw te vergelijken. Het is bovendien in lijn met de verplichting dat gebouweigenaren vanaf 2023 geen gebouw meer mogen verhuren met een C-label of lager. Deze stap levert echter meer op, denken wij. Een label zegt niets over de hoogte van de energiekosten. Ik ken ook genoeg gebouwen met een A-label én een hoge energierekening.” (…)’

Bronnen
Cobouw, 26 april 2017: DWA-directeur: Haal energierekening weg bij gebouwhuurders

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.