Lage olieprijs: industrieprijzen 6,6% lager

Lage olieprijs: industrieprijzen 6,6% lager

29 juli 2016Door de aanhoudend lage olieprijs zijn de producten van de Nederlandse industrie 6,6% goedkoper dan vorig jaar. Aldus meldt het CBS.

Uit het bericht van het CBS
‘(…) De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juni 6,6 procent lager dan in juni 2015. De afname in juni is weer iets kleiner dan in de voorgaande maand. Exclusief de aardolie-industrie is in juni de prijsdaling in de industrie 4,1 procent.

De olieprijs is sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder. In juni kostte North Sea Brent olie ruim 44 euro per vat. Dat is bijna 22 procent minder dan in juni 2015. In mei kostte een vat olie 42 euro28 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in juni 22,5 procent minder duur dan in juni 2015. Een maand eerder was de prijsafname bijna 27 procent. Het prijsverloop in deze sector is sterk gecorreleerd met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

Ook de prijsdaling van de producten van de chemische industrie was met bijna 15 procent groter dan gemiddeld. Verder waren ook de producten van de basismetaalindustrie, de rubber- en kunststofindustrie, de voedingsmiddelenindustrie en de machine-industrie goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen in de metaalproducten- en de auto-industrie echter waren gelijk aan die van een jaar eerder. (…)’

160729-AfzetprijzenIndustrie

Bronnen
CBS, 29 juli 2016: Opnieuw aanzienlijk lagere prijzen industrie
Foto: Helge Hansen, Statoil

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.