copyright Roelof Feringa

Leeuwarden bouwt energiecampus op afval en met afval

Start bouwwerken Energiecampus Leeuwarden

Op de voormalige stortplaats Schenkenschans aan de rand van Leeuwarden zijn bouwaannemer Friso en installatiebedrijf ITBB gestart met de bouwwerken voor een kenniscentrum energie, als onderdeel van een duurzame energiecampus. Die moet op termijn niet alleen zelfvoorzienend zijn op het vlak van energie, maar ook groene stroom, gas of warmte leveren aan minimaal 4.000 huishoudens in de stad.

Op de circa 48 hectare grote site is ruimte voor kennisinstellingen en cleantech bedrijven, om er kennis te delen en om te zetten naar experimenten, productie en vermarkting. Tegelijkertijd is met start van de werken is er een oproep geplaatst voor potentiële kavelkopers: “Energiecampus Leeuwarden zoekt vrienden.” Alvast bouwbedrijf Koninklijke Oosterhof Holman–de eigenaar van het terrein– en energie-adviseur Ekwadraat zullen zich hier vestigen. Deze beide bedrijven namen ook het initiatief voor het totaalplan.

De voorbije maanden zijn er diverse voorbereidende werken uitgevoerd. Zo is de oude provinciale weg N31 opgebroken. Het bouwpuin ervan is gebruikt voor de aanleg van de toegangsweg en het fietspad op de campus. Het campusgebouw, een ontwerp van AchterboschZantman architecten, zal flexibel demonteerbaar er wordt opgetrokken met circulaire materialen, zoals paletten voor de wanden. Er wordt ook een 3d-printer ingeschakeld om een gevel te bouwen met oude shampooflesjes.

Landschap krijgt upgrade

Het geheel wordt goed landschappelijk ingepast. De huidige stadsrand van Leeuwarden wordt niet als mooi ervaren. De landschappelijke inrichting van de Energiecampus is aangegrepen om hierin verandering te brengen. Hij omvat ook een groene “wig” tussen de de stad en de omliggende woonkernen, rondom het hele campusterrein. De landschappelijke invulling bestaat uit een ruim opgezette recreatieve waterrijke groene zone met daarin een zes meter hoog dijklichaam en een recreatief fietspad. Het recreatieve openbare gebied en het dijklichaam zullen onderhoudsarm worden ingericht met groen en bloemrijke grasmengsels. Het groenafval dat ontstaat bij beperkte beheer en onderhoud kan dienen als “voedingsmiddel” voor de vergister op het campusterrein.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.