Utrecht – Na Lombok krijgen vier andere wijken slim laadsysteem voor elektrische auto

9 januari 2017Na de Utrechtse wijk Lombok, krijgen ook vier andere wijken in de regio Smart Solar Charging. Met dit Vehicle2Grid-systeem kunnen auto’s worden opgeladen als er veel zonne-energie is en kan de energie uit de accu in huis gebruikt worden als de zon niet schijnt. 

Door de auto’s als batterij te gebruiken om zonne-energie in op te slaan, kunnen pieken en dalen in aanbod en vraag naar (duurzame) energie worden opgevangen. In de Utrechtse wijk Lombok wordt al twee jaar geëxperimenteerd met laadpalen die zowel de auto kunnen opladen als ontladen.

Uit een bericht van de Ingenieur
‘(…) Nu wordt het uitgebreid met vier nieuwe proeftuinen: in Houten, Utrecht Science Park, Stationsgebied en Driebergen. ‘We hebben gezocht naar locaties waar men zelf ook al bezig is met zonnestroom en autoladen, zodat het draagvlak al bestaat’, vertelt projectmanager Martine van der Woude van het Utrecht Sustainability Institute. Bij de selectie is ook gekeken naar de variëteit van de nieuwe proeftuinen. ‘Lombok is vooral een woonwijk, dus het autogebruik en de energievraag is daar heel anders dan bijvoorbeeld bij de Park & Ride in Houten. Met vijf proeftuinen hebben wel zo’n beetje alle mogelijke variaties die je in stedelijk gebied kunt verwachten, maar dan wel zonder zware industrie.’ (…)’

Ook zal het aantal elektrische auto’s dat aan de proef meedoet fors groeien.

Uit een bericht van De Stad Utrecht
‘(…) Onderdeel van dit innovatieproject is de plaatsing van 70 We Drive Solar auto’s [Renault Zoe]. Deze auto met een actieradius van 300 km en een grote batterij biedt de mogelijkheid om Smart Solar Charging door te ontwikkelen tot een duurzaam wijkenergiesysteem. (…)’

In het onderzoek wordt de komende vier jaar gekeken naar de praktische kant van het slimme laadsysteem, maar ook naar manieren waarop betrokkenen de stroom met elkaar kunnen afrekenen.

Bronnen
De Ingenieur, 6 januari 2017: Utrecht breidt Smart Solar Charging flink uit
De Stad Utrecht, 5 januari 2017: Smart Solar Charging breidt zich uit in de regio

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.