Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders krijgen jodiumpillen

160311-Jodiumpillen-doosje11 maart 2016 – Het Algemeen Dagblad heeft geteld: ‘Liefst 2,5 miljoen Nederlanders krijgen dit jaar jodiumpillen toegestuurd van minister Schippers.’ De krant heeft ook een kaartje gemaakt waarop te zien is waar de veiligheidscirkels lopen.

Uit het bericht van het AD
160311-KaartjeJodiumpillen‘(…)Effectief zijn nu liefst 2,5 miljoen mensen als risicogeval bestempeld; een groot deel van het land krijgt op de kaart het aanzicht van een potentieel rampgebied. Dat roept nogal wat vragen op. Waarom nu? Waarom 100 kilometer? Waarom alleen jonge mensen?
Om met de eerste vraag te beginnen: het komt niet helemaal uit de lucht vallen. In 2014 hintte minister Kamp al op uitbreiding van de cirkel. Fred Verzijlbergen, hoogleraar nucleaire geneeskunde in Nijmegen en Rotterdam, snapt niet waarom het allemaal zo lang moest duren. ,,We weten al sinds de ramp in Tsjernobyl, 30 jaar geleden, dat kinderen een sterk verhoogde kans op schildklierkanker hebben als ze radioactief jodium binnenkrijgen, dat vrijkomt bij een kernramp. Misschien dat de ramp in Fukushima of de berichten over de veiligheid in Belgische kerncentrales de zaak hebben bespoedigd. Maar dat is speculeren.”
De geografische grens is ruim genoeg, zegt de hoogleraar, maar ook redelijk willekeurig. (…)
Een woordvoerder van minister Schippers kon gisteren nog niet aangeven of de grens echt zo hard is, momenteel wordt gewerkt aan een verspreidingsplan. De distributie vindt vanaf mei plaats, dan krijgt Schippers een extra voorraad pillen binnen. Over de kosten van de operatie hoeven we ons niet zoveel zorgen te maken. De pillen kosten ‘een paar cent’, zegt de woordvoerder.
Per huishouden wordt een doosje van tien verstrekt, per persoon moeten een halve tot twee tabletten worden geslikt. Dat moet alleen in geval van nood: als er een radioactieve wolk dreigt over te drijven. De tabletten werken vrij snel. (…)’

Poll Omroep Zeeland
Omroep Zeeland is een poll gestart voor de stelling: ‘Ik hoef geen jodiumpillen’.
De tussenstand: 57% is het ermee eens.

Schermafdruk 2016-03-11 08.49.35

Bronnen
AD, 11 maart 2016: Jodiumpillen voor 2,5 miljoen Nederlanders (via Blendle)
Omroep Zeeland: ‘Ik hoef geen jodiumpillen’ 
Afbeelding: Omroep Zeeland

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.