Meer Noordzeegas winnen? Reacties op het voornemen van Kamp

13 augustus 2015We moeten juist af van het gas. Goed dat we minder afhankelijk van Rusland zijn. De reacties op het voornemen van Kamp om meer gas uit de Noordzee te winnen, lopen nogal uiteen.

PvdA
Coalitiepartij PvdA is tegen de wens van het kabinet om de komende jaren meer gas te winnen uit de Noordzee. Volgens PvdA-Kamerlid Vos wil zijn fractie juist van de fossiele brandstoffen af omdat ze duur zijn en slecht voor het ecosysteem. (1)

Kamerlid Jan Vos zegt in een reactie op het voorstel dat het geven van subsidies om gas uit de Noordzee te winnen ‘onverstandig’ is. Gasbedrijven hebben volgens Vos geen geld nodig. Wanneer er dan toch subsidie verstrekt wordt, moet dat volgens hem aan ‘groene bedrijven’ worden gedaan. ‘Ook nu er minder gas uit de bodem in Groningen wordt gehaald, is er voldoende om iedereen van gas te voorzien,’ aldus Vos. (2)

D66
,,Het is goed nieuws dat minister Kamp nu zegt dat we niet afhankelijker moeten worden van Poetin.” (3)

We moeten uiteindelijk van onze gasverslaving af, vindt D66. Maar in de tussentijd is het plan van Kamp om meer Noordzee-gas te gaan winnen het onderzoeken waard. (…) “Voor D66 is het belangrijk dat we snel van onze gasverslaving af komen. Ik vind echt dat minister Kamp en het Energieakkoord daarvoor te weinig doen” (4)

Groen Links
‘Minister Kamp moet de uitspraak van de rechter opvolgen en zorgen dat Nederland veel sneller overschakelt op schone energie. De minister doet veel te weinig om genoeg schone energie op te wekken, maar kondigt wel nieuwe plannen aan voor subsidies en belastingvoordelen voor oliebedrijven die de laatste restjes gas uit de Noordzee willen halen.’ (5)

SP
De SP steunt gaswinning in de Noordzee als het Groningen sneller ontlast. Maar ‘als het duurder is dan gas van Rusland kopen, dan is het onzinnig,’ zegt SP-Kamerlid Eric Smaling. (2)

Greenpeace
Milieuorganisatie Greenpeace is uitermate teleurgesteld dat Kamp vasthoudt aan gas ondanks de rechterlijke uitspraak van juni dat de Staat de uitstoot van broeikasgassen moet terugdringen. (3)

“Het is reëel dat we de komende jaren nog gas nodig hebben. De vraag is hoe we dat zo snel mogelijk gaan afbouwen.” (6)

“Daar [in Rusland] is sprake van veel gaslekkage, dus heb je een hele hoge uitstoot van het broeikasgas methaan. Het is beter om gas zo min mogelijk uit landen als Rusland te halen.” (6)

Kamp in reactie op Greenpeace
“We zijn met de grootst mogelijke kracht bezig om de overgang naar duurzame energie te maken. Er worden enorme bedragen geïnvesteerd; er worden grote aantallen windmolens geïnstalleerd op land en op zee.” (7)

Milieudefensie
“Hij zoekt alleen naar mogelijkheden om Gronings gas door andere fossiele brandstoffen te vervangen. En dat terwijl Nederland er nu zelfs door de rechter toe gedwongen wordt om veel meer te doen tegen klimaatverandering. De duurzame alternatieven liggen voor het oprapen: gebouwen beter isoleren, fikse energiebesparing in de industrie, verwarmen en koken op elektriciteit opgewekt met zonnepanelen en windmolens. Laat Kamp dat subsidiëren in plaats van gaswinning op de Noordzee!” (3)

VNO-NCW en MKB-Nederland
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met het nieuws dat volgens nieuwe cijfers van TNO en Economische Zaken enorme gasreserves onder de Noordzee liggen waarvan een groot deel nog niet eerder bekend was. Het is daarom goed dat minister Kamp bedrijven die in gaswinning op zee willen investeren een extra duwtje in de rug wil geven. Volgens de ondernemingsorganisaties is de aanwezigheid van de gasreserves goed nieuws voor Nederland en voor de Nederlandse economie. (8)

NAM
“Probleem is dat de kleine gasvelden een stuk kleiner zijn. (…) Het gas is een stuk duurder naar boven te halen.” Voor elk gasveld moet immers een boorplatform worden neergezet. Het opgepompte gas dient vervolgens met leidingen naar de wal worden gebracht. ,,Die kosten maak je bij een groot én een klein veld.” (3)

Bij de NAM zijn ze wel blij. Het bedrijf ziet een hoop kansen op de Noordzee. (…) De NAM wil graag dat er snel nieuw beleid komt. Nu moet bijvoorbeeld per veld onderzocht worden of het in aanmerking komt voor een gunstig belastingtarief omdat het oppompen een hoop geld kost. De NAM pleit voor een tarief zodat alle gaswinningsmaatschappijen weten waar ze aan toe zijn en al gauw kunnen uitrekenen of de winning van gas wel of niet haalbaar is. (9)

Oranje Nassau Energie (ONE)
‘(…) Het Nederlandse Oranje Nassau Energie dat actief is met olie- en gaswinning in de Noordzee, verwelkomt het plan van Kamp. ‘Ik denk dat we dit jaar en de komende jaren een van de belangrijkste investeerders zijn in nieuwe olie- en gasvelden. Elke hulp van EZ is belangrijk om de investeringen op een nog hoger plan te krijgen. De potentie is er, zoals Kamp zegt’, aldus Marcel van Poecke, president-commissaris van Oranje Nassau. (…)’ (5)

Jan Rotmans, hoogleraar Transitikunde en oprichter Urgenda
(Rotmans reageert op de stelling ‘We moeten meer gas uit de Noordzee halen’)
‘Het is natuurlijk een onzinnige gedachte dat je meer gas uit de Noordzee gaat halen. Ten eerste is het onvoldoende: die hoeveelheid maken we in vier jaar op in Nederland. Bovendien is het duur om te winnen, terwijl we natuurlijk van dat gas af moeten.’ (10)

(1) NOS, 12 augustus 2015: PvdA tegen meer gaswinning Noordzee
(2) Elsevier, 12 augustus 2015: Voorstel Kamp over gaswinning Noordzee stuit op verzet van PvdA
(3) AD, 12 augustus 2015, Kamp: Gasreserves onder Noordzee beter benutten
(4) BNR, 12 augustus 2015: D66: Gas uit Noordzee niet meteen afschieten
(5) FD, 12 augustus 2015: Kamp overweegt grotere subsidies voor gaswinning Noordzee (registratie)(6) BNR, 12 augustus 2015: Greenpeace: waar blijft Kamps visie op duurzame energie?
(7) BNR, 12 augustus 2015: Kamp: ‘Extra Noordzeegas staat duurzame ontwikkeling niet in de weg’
(8) VNO-NCW, 12 augustus 2015: ‘Ontdekte gasreserves Noordzee goed nieuws voor economie’
(9) Omrop Fryslân, 12 augustus 2015: ‘Rijk kijkt niet goed genoeg naar alternatieve energie’
(10) BNR Nieuwsradio, 12 augustus 2015: Uitzending BNRTopic

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.