Meeste Nederlanders willen dat gaswinning Groningen helemaal stopt

Meeste Nederlanders willen dat gaswinning Groningen helemaal stopt

13 september 2016Bijna zes op de tien Nederlanders wil dat de gaswinning verder naar beneden gaat dan minister Kamp voorstelt in het concept-gasbesluit. Een meerderheid wil de gaswinning helemaal stoppen. Dat stelt Milieudefensie aan de vooravond van het Kamerdebat over het gasbesluit. 

Kamp wil nog deze maand een definitief besluit nemen over de maximaal te winnen hoeveelheid gas in Groningen. In het conceptbesluit staat dat jaarlijks 24 miljard kubieke meter gas gewonnen mag worden, en meer bij extreme koude. Het besluit zou vastliggen voor vijf jaar. Bijna 60 procent van de Nederlanders wil het maximum naar beneden halen, zo blijkt uit een opinieonderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie. In Groningen wil driekwart van de respondenten de gaswinning verder omlaag. Verder is een ‘overgrote meerderheid van zowel Groningers als niet-Groningers voor volledig stoppen van de aardgaswinning’, aldus Milieudefensie in een bericht over het onderzoek. De belangrijkste redenen: minder aardbevingen in Groningen en minder CO2-uitstoot.

Uit het bericht van Milieudefensie
‘(…) Ike Teuling, campagneleider energie bij Milieudefensie: “Minister Kamp wil over zijn eigen graf heen regeren. Talloze experts en onderzoeken benadrukken steeds: hoe minder gas, hoe veiliger. De kraan moet verder dicht! De Groningers worden met dit besluit bovendien vijf jaar buitenspel gezet. Milieudefensie pleit daarom voor een gasbesluit van maximaal één jaar. De NAM en minister Kamp kunnen in dat jaar hun huiswerk overdoen en een plan maken om de gaswinning zo snel mogelijk helemaal te stoppen. Dat kan, en uit ons onderzoek blijkt dat er meer dan voldoende draagvlak voor is.” (…)
Uit eerder onderzoek van Milieudefensie blijkt dat we,door onze huizen goed te isoleren en over te stappen op duurzame energie, de gaswinning in Groningen in 2020 terug kunnen brengen naar het veilige niveau van 12 miljard kubieke meter en nog voor 2030 helemaal kunnen stoppen. Zonder de leveringszekerheid in gevaar te brengen. Uit het onderzoek van I&O Research blijkt dat het merendeel van de ondervraagden die twee maatregelen ook het best vindt. Milieudefensie pleit voor een grootschalig Deltaplan Gasvrije Wijken om de vraag naar Gronings gas te verminderen. Daarnaast moet de NAM de schade na decennialang geld verdienen over de ruggen van de Groningers, tot op de laatste cent terugbetalen.

Actie NAM 24 september
Op 24 september organiseert de Coalitie Gasverzet Groningen -waar Milieudefensie onderdeel van is- een actie bij het kantoor van de NAM. (…)’

Uit een bericht van RTL Nieuws
‘(…) Volgens Ike Teuling van Milieudefensie is dit geen ‘wij van WC-eend’-onderzoek. [Zij] zegt dat het een echt onafhankelijk onderzoek is. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1500 Nederlanders, daarvan kwam een kwart uit de provincie Groningen. In deze provincie woont bijna 3,5 procent van alle inwoners van Nederland. (…)’

Dat de gasbaten bij een lagere winning ook fors teruglopen, is de respondenten duidelijk uitgelegd, zo laat Milieudefensie weten aan RTL Nieuws.

Bronnen
Milieudefensie, 13 september 2016: Ruime meerderheid Nederlanders wil dat Groningse gaswinning stopt
RTL Nieuws, 13 september 2016: ‘Driekwart Nederlanders wil gaswinning Groningen stoppen’
I&O Research, rapport, juni 2016: Opiniepeiling gaswinning en gasgebruik

Foto: Milieudefensie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.