Mel Kroon: TenneT gaat gewoon door met voorbereiding wind op zee

151223-TenneT-Kroon
23 december 2015 –
Nu de Eerste Kamer de energiewet van Kamp heeft afgewezen, wordt de eerste tender voor windparkontwikkelaars uitgesteld. TenneT gaat gewoon door met voorbereidingen.

TenneT geeft vandaag in een persbericht uiting over haar teleurstelling over het niet-aannemen van de wet STROOM.

Uit het persbericht van TenneT
‘(…) Het besluit van de Senaat heeft helaas als consequentie dat de eerste netaansluiting op zee van windparken voor de kust bij Borssele mogelijk niet meer volgens planning gehaald kan worden. In nauw overleg met het Ministerie van Economische Zaken wil TenneT zo snel mogelijk met een aangepaste planning komen. Intussen gaat TenneT verder met de nodige voorbereidingen, zoals het aanvragen van vergunningen.
Mel Kroon, CEO van TenneT: “Het besluit van de Eerste Kamer is teleurstellend voor iedereen die hard gewerkt heeft aan het realiseren van wind op zee. Er wordt per 1 januari geen netbeheerder op zee aangewezen en de eerste tender op 15 januari voor windparkontwikkelaars voor het windgebied Borssele wordt nu uitgesteld. De ontwikkeling van wind op zee in Nederland loopt hiermee vertraging op.”

Kans gemist. Wat nu?
De wet STROOM vormde en vormt wat TenneT betreft een uitstekende basis voor een blijvend hoge leveringszekerheid, een succesvolle Nederlandse energietransitie in internationale context, een stabiel en duidelijk investeringsprogramma (inclusief financiering) en tegemoetkoming aan de maatschappelijke vraag om het ondergronds brengen van hoogspanningslijnen.

TenneT hoopt dat het Ministerie van Economische Zaken zo spoedig mogelijk een nieuw wetsvoorstel naar de Tweede Kamer stuurt, waarin de voor TenneT belangrijkste elementen uit de wet worden opgenomen, te weten:

  • De introductie van een netbeheerder op zee (TenneT)
  • De mogelijkheid om kruisparticipaties met andere transmissienetbeheerders aan te gaan
  • De introductie van een zogenoemd Investeringsplan
  • Een nieuw reguleringskader met (t-0) voor investeringen onder de Rijks Coördinatie Regeling (RCR)
  • Een regeling voor het verkabelen (onder de grond brengen) van 110-150 kV verbindingen

Uit de behandeling van STROOM door de Eerste Kamer en eerder door de Tweede Kamer blijkt dat er wél een politieke meerderheid bestaat voor bovengenoemde onderwerpen.  (…)’

TenneT geeft een toelichting op de vijf elementen die in ieder geval in de nieuwe wet moeten worden opgenomen.

Bronnen
TenneT, 23 december 2015: Ontwikkeling wind op zee mogelijk vertraagd door besluit Eerste Kamer

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.