Milieudefensie: ‘Gasbesluit Kamp klap in het gezicht van de Groningers’

Fakkeloptocht tegen gasbesluit Kamp

18 december 2015 – Het besluit van minister Kamp dat de gaswinning in Groningen dit gasjaar niet verder wordt verlaagd dan de 27 miljard m3, waartoe in november dit jaar al was besloten, is een klap in het gezicht van de Groningers en onbegrijpelijk na het historische klimaatakkoord in Parijs. Dat zegt Milieudefensie dat 15 januari een Fakkeltocht-demonstratie organiseert

Uit een persbericht van Milieudefensie
‘(…) De aardbevingen in Groningen gaan met dit niveau van gaswinning onverminderd door met grote schade tot gevolg en onacceptabele risico’s voor de Groningers. Wel positief is het dat Kamp duidelijk aangeeft dat uiteindelijk de gaswinning naar nul moet, al gaat dat wat Milieudefensie betreft niet snel genoeg.
Milieudefensie overweegt opnieuw naar de rechter te stappen om dit besluit aan te vechten en roept alle Groningers op op 15 januari mee te lopen in een demonstratieve fakkeltocht die samen met de Groninger Bodem Beweging wordt georganiseerd. 

Ike Teuling, campagneleider energie bij Milieudefensie: “Het is onbegrijpelijk dat Minister Kamp vandaag geen serieuze plannen heeft gepresenteerd om onze gasafhankelijkheid snel af te bouwen en een definitief besluit over de gaswinning weer uitstelt in afwachting van onderzoeken. De minister blijft maar manieren zoeken om maximaal door te pompen, ten koste van de veiligheid van de Groningers én van het klimaat. Als we klimaatverandering onder de 1,5 graden willen houden – een ambitie die dit kabinet vorige week in Parijs heeft onderschreven– dan moeten we af van alle fossiele brandstoffen, dus ook van gas. Als we werk maken van het energieneutraal maken van huizen en de industrie eindelijk eens maatregelen neemt hebben we dat Gronings gas helemaal niet nodig.”

Eerder dit jaar publiceerde het ministerie van Economische Zaken een nieuwe studie van de Gasunie waaruit blijkt dat bij een warme winter 23 miljard kubieke meter gas voldoende is om leveringszekerheid aan huishoudens en industrie te garanderen. Milieudefensie trekt hieruit de conclusie dat de gaswinning in Groningen per direct verder naar beneden kan, zeker nu de eerste helft van deze winter extreem warm is. Teuling: “Minister Kamp blijft zeggen dat de veiligheid van de Groningers voorop staat maar dit zijn holle woorden als uit ieder gasbesluit blijkt dat de inkomsten voor de staatskas de doorslag geven. We zullen sowieso af moeten van onze gasverslaving om de transitie naar een fossielvrije energievoorziening te maken. Laten we dat zo snel mogelijk doen en niet nog langer treuzelen”

Op 15 januari 2016 organiseren de Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie een demonstratieve fakkeltocht in Groningen uit protest tegen het nieuwe winningsbesluit. Bij de fakkeltocht op 17 december 2014 waren honderden mensen aanwezig. Milieudefensie roept ook mensen van buiten Groningen op om mee te demonstreren. Het afbouwen van de gasverslaving is niet alleen goed voor Groningen maar ook noodzakelijk om klimaatverandering te stoppen. (…)’

 

Bronnen
Milieudefensie, persbericht, 18 december 2015: Milieudefensie: ‘Gasbesluit Kamp klap in het gezicht van de Groningers’
Informatie over Fakkeloptocht

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.